Olası İstanbul depreminde korkunç senaryo: Sokaklara giriş-çıkış olmayacak, profesyonel ekipler 1 haftada gelebilecek!
İstanbul'da beklenen büyük depremle ilgili de senaryolar tek tek açıklanıyor. Peki olası büyük İstanbul depreminde kenti neler bekliyor? İşte uzman isimlerin o açıklamaları...
Bilim Akademisi üyesi ve yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür’e göre İstanbul’da beklenen depremin büyüklüğü 7.2 ile 7.6 arasında değişiyor. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ilki 7,7 büyüklüğündeydi, ikincisiyse 7,6 büyüklüğünde oldu.
11 şehri etkileyen bu depremlerde yaşananlara ülke geneli tanık oldu. Konu megakent İstanbul'daki büyük deprem olunca ise uzmanlara göre daha ağır senaryolarla karşı karşıya kalınacak. Bunda kentin özgün yapısı, nüfusu, bina yoğunluğu ve ulaşımı gibi kriterler etkili unsurlardan.
Hürriyet Pazar'dan Hazan Aköz Işık, Meltem Fıratlı ve Necla Bayraktar'ın haberine göre; Yerbilimci Prof. Dr. Celâl Şengör, İstanbul’dan taşınmayı düşündüğünü söyleyip “Çünkü depremden sonra İstanbul’un ne hale geleceğini biliyorum” demesinin ardından, olası deprem yeniden gündeme oturdu.
Prof. Dr. Naci Görür ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da beklenen büyük İstanbul depremi ile ilgili son dakika açıklamalarında bulundu ve “Büyük depremden sonra İstanbul’da neler yaşanabilir?” sorusunu yanıtladı.
SOKAKLARA NE GİRİLECEK NE ÇIKILABİLECEK
Prof. Dr. Naci Görür, konya ilişkin açıklamasına "6 Şubat sabahı insanlar bir gürültüyle gözlerini açtılar. Bir dakika içinde binaların bazıları çöktü. Düşünün bir bina bile yıkılsa inanılmaz toz, toprak, gürültü ortaya çıkıyor. Binlerce bina aynı anda yıkıldı. Atmosfer tamamen toz oldu, insanlar birbirini göremez hale geldi. Belli bir zaman sonra da etrafı çığlıklar kapladı. Evinden kaçanlar, canını kurtarmaya çalışanlar..." ifadelerini kullanarak başladı ve böyle bir ortamda zaten sokak ve cadde kalmadığına dikkat çekti.
Naci Görür, İstanbul'un caddeleri düşünüldüğünde, sookağın bir başından, bir sonundan ev yıkılması durumunda zaten oranın kapanacağını vurguladı ve "Böyle bir depremde İstanbul’un sokaklarına girilemeyecek ve çıkılamayacak" diye konuştu.
Görür, söz konusu açıklamasında "Üstelik öyle bir felaket ki sana yardıma gelmesi gerekenlerin de başının derde girdiği bir ortam olacak. Belki itfaiyeciler depremden sonra çıkacak bir yangını söndürmek için derhal yardıma koşamayacak çünkü itfaiyenin olduğu yerler de muhtemelen yıkılacak" değerlendirmesinde bulundu ve bunların hiçbirinin hipotetik olmadığına, 6 Şubat depreminde hepsinin görüldüğüne vurgu yaptı.
OLASI DEPREMDE AFET YARDIM EKİPLERİ NASIL ÇALIŞACAK?
Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, olası bir büyük depremde İstanbul ve çevresine gelmesi planlanan afet yardım ekipleriyle ilgili yapılan çalışmalara değinerek, "Her binaya 12 saat süreli 10 tane arama kurtarma ekibi gerekir. Arama kurtarma ekipleri sayısı her halükârda yetersiz kalacak. O yüzden İstanbul dışındaki illerden itfaiye, arama kurtarma grupları, jandarmanın doğal afetler taburu ve her türlü maden işçileri gelecek" açıklamasında bulundu.
Yurt dışından da arama kurtarma ekiplerinin gelmek zorunda olduğunun altını çizen Prof. Dr. Şerif Barış, "İstanbul’un önemli bir avantajı, her tarafının deniz olması. Yollar kapansa da Boğaz ve Haliç avantajı var. Birçok liman ve iskele var" şeklinde konuştu ve kentin içinden fay geçmemesi sebebiyle havalimanı hasarlarının beklenmediğine değindi.
Prof. Dr. Barış, "İçişleri Bakanlığı böyle bir afette İstanbul’a giriş ve çıkışları kapatarak afet müdahale ekipleri için yolları açık tutmayı ve hızlıca müdahale edilmesini planlıyor" açıklamasında bulundu.
İSTANBUL'A PROFESYONEL EKİPLER ANCAK 1 HAFTADA GELEBİLİR
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da beklenen İstanbul depremi ile ilgili açıklamasına "Vatandaş için deprem anı çok farklı olacak. Deprem çok yakında olacağı için binanın sağlamlığına göre evin içinde ayakta durmak, bir yerden bir yere gitmek mümkün olmayacak. İnsanlar çocuklarının yanına koşmaya çalışacak. Elektrik kesilecek. Eğer deprem gece olursa karanlık olacak. Bu yüzden acil durum ışığı olması lazım" ifadelerini kullanarak başladı ve eşyanın devrilmesini, evin gıcırdamasını, yıkılan binaların gök gürültüsü gibi seslerinin duyulacağına dikkat çekti.
Mikdat Kadıoğlu, insanların deprem durduğunda evden çıkmaya çalışacaklarının altını çizerek, "Ama merpenler hasar görmüş olabilir, demir-çelik kapılar sıkışabilir.
Dışarı çıksalar bile evlerinden fazla uzaklaşamayacaklar çünkü içeride değerli eşyaları var. Yiyecek, su ve tuvalet de evde" şeklinde konuştu.
Bu sürede artçı depremlerin de olacağına vurgu yapan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Ağır hasarlı binalara girenler içinde kalacak. Dışarıda göz gözü görmeyecek, insanlar şuursuzca koşuşturacak. Afetten sonraki, enkaz altındakilerin sağ çıkma ihtimalinin yüksek olduğu üç güne biz ‘altın saatler’ diyoruz. Bu süre içinde arama kurtarma başlamalı" diyerek, İstanbul’a ise profesyonel ekiplerin ancak 1 haftada gelebileceğini vurguladı.
Kadıoğlu, "Olası bir İstanbul depreminde profesyonel ekiplerin zaten ilk dakikalarda herkese ulaşması beklenmiyor. Vatandaşlar yakınlarını tırnaklarıyla kaza kaza kurtarmaya çalışacaklar" dedi ve ağır hasarlı binaların beton bloklarının kaldırılamayacağına, yıkılan binaların yolları kapatacağına dikkat çekti.
"Bu arada toplanma alanına gitmek pek geçerli olmayacak çünkü buralarda su veya tuvalet yok. Belli bir zaman sonra afet hırsızları ve yağmacılar ortaya çıkabilir. Bu şekilde en az 5-6 gün geçecek. Belki sonra helikopterle keşif yapılabilir" diyen Prof. Dr. Kadıoğlu, "Deprem gece olursa bütün aile bir arada oluyor ve bu yine daha iyi bir senaryo. Ama eğer gündüz olursa en kötüsü. Anne, baba, çocuklar hepsi başka yerlerde. Aileyi bir araya toplamak büyük problem olacak. Haberleşme ve ulaşım sorunları yaşanacak. O yüzden aile afet planında haberleşmeden insanların yürüyerek nerede toplanacaklarını ve nasıl iletişim kuracaklarını planlamaları gerek" açıklamasında bulundu.
Fatih Altaylı’nın 6 Ağustos 2023 tarihli köşe yazısına göre; İstanbul’dan taşınmayı düşündüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Celâl Şengör nedenenini "Çünkü depremden sonra İstanbul’un ne hale geleceğini biliyorum" diyerek açıkladı.
"Kurtarma çalışmaları için sokaklara girilemeyecek. Kente giren çıkan yolların önemli bir bölümü kullanılamaz hale gelecek, ortaya çıkacak kaos ortamında sağ kalanlar günlerce, belki haftalarca bloke olacak. Kentin elektrik, su, kanalizasyon ve doğalgaz altyapısı bitecek" açıklamasında bulunan Prof. Dr. Şengör, "Enkazlar uzun süre kaldırılamayacak. Kenti ağır bir koku saracak, nefes alınmaz hale gelecek" dedi.
Yurt ücretleri cep yakıyor: En ucuz özel yurt yıllık 55 bin TL!
Otomobil alacaklar dikkat! ÖTV'de değişiklik geliyor mu? Araba fiyatları düşecek mi?
Kabul etmeyene evi kiralamıyorlar! Ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarında yeni kriz: Teminat senedi!