25 / 05 / 2024

Olası Marmara depremi önlemleri Meclis'te! Hangi önlemler alınıyor? 

Olası Marmara depremi önlemleri Meclis'te! Hangi önlemler alınıyor? 

Olası bir Marmara depremine karşı alınan önlemler Meclis gündemine taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Nazır Cihangir İslam, konuyla ilgili soru önergesi verdi. İşte ayrıntılar...



"Uzmanlar Kuzey Anadolu fayının Adalar'ın güneyinden geçen Adalar Fay Kolu, Yeşilköy açıklarıyla Silivri açıkları arasında uzanan Kumburgaz Fay Kolu ve Silivri açıklarından başlayıp Tekirdağ'a kadar uzanan Tekirdağ Fay Kolu olarak üçe ayırıyor. Beklenen Marmara depreminin Kumburgaz Fay Kolu üzerinde minimum 7.2 büyüklüğünde olacağı öngörülüyor" şeklinde konuşan CHP İstanbul Milletvekili Nazır Cihangir İslam, bu fay kolunun herhangi bir deprem üretmeyen ve sürekli enerji biriktiren kilitli fay kolu olarak kabul edildiğine dikkat çekti. 

"Biriken enerji kayaların dayanma gücünü aştığı zaman deprem olacağı belirtiliyor. Bahsi geçen 3.1 büyüklüğündeki deprem işte bu kilitli kol üzerinde oldu" ifadelerini kullanan İslam, depremi kesin bir zamanlamayla bilmek mümkün değilse de çeşitli belirtilerin erken uyarı şeklinde görüldüğünün altını çizdi. 

Olası Marmara depremi önlemleri Meclis te! Hangi önlemler alınıyor?  

CHP İstanbul Milletvekili Nazır Cihangir İslam'ın konuyla ilgili soruları şu şekilde: 

1) Uzmanlar beklenen büyük Marmara depreminin Kocaeli depreminden daha büyük olma olasılığından ve güçsüz zeminler üzerine inşa edilmiş yeni binaların dahi yıkılmasının söz konusu olacağından söz ederken muhtemel vahim sonuçları önlemeye yönelik çalışmalar yapılmakta mıdır? 2020'de İzmir depreminde ortaya çıkan yetersizlik ve hazırlıksızlık göz önünde bulundurulursa vatandaşlarımız, beklenen Marmara depremine de benzer bir zafiyet içinde mi yakalanacaktır?

2) Korkunun en makul insanı bile manipülasyona açık hale getirdiği düşünülürse bilimsel yöntemle edinilen bilgi dışında sözde gözlem ve tahminlerle çok yakın bir tarihte yıkıcı deprem olacağını söyleyen alan dışı şahıslara devletin verdiği bilgiden daha fazla itibar edilmesine karşı yasak ve cezalandırma dışında alınmış tedbirler var mıdır? Devletin bilgi akışında bazı yetkililerin yetersizlik göstermesini ve üzerine düşen bilgilendirme görevini layıkıyla yerine getirmemesini telafi edecek herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?

2 ay kaldı! 2023 asgari ücret ne kadar olacak? İşte tek tek açıkladılar!

TOKİ İlk Evim başvuruları 2 gün sonra sona eriyor!

Çiftçiler dikkat! Mazot ve gübre desteğinde şok! Mazot ve gübre desteği ne zaman ödenecek? 


Geri Dön