05 / 10 / 2024

Ölen kardeş üzerinden nasıl mal alınır

Ölen kardeş üzerinden nasıl mal alınır

Tamer Heper, Posta Gazetesi'ndeki bugünkü köşesinde "Kısa sürede olmuyor" başlıklı yazıyı kaleme aldı... 1O sene önce annem vefat etti miras olarak bir ev kaldı...




10 sene önce annem vefat etti miras olarak bir ev kaldı. Burada kardeşim oturuyordu. Kardeşim alkol ve uyuşturucu kullanan biriydi, bir süre önce ölmüş. Bunun duyumunu aldım ama ölümünde üzerinde hüviyet yokmuş. Bu nedenle de kütükte diri görünüyor. Ölümü halinde tek mirasçısı ben olduğum için eve sahip olacağım ama bugün olamıyorum. Dolayısı ile bu durumda ne yapılabilir N.S.

Bu eve sahip olmanın tek yolu kardeşinizin öldüğünün ispatıdır. Bunun için öldüğü yerde nasıl bir araştırma yaptınız bilemiyorum. Örneğin mezan belli mi Belli ise belki DNA testinden bir sonuç çıkabilir. Biraz tıbbi bir konu olduğu için net bir şey söyleyemiyorum. Ancak böyle bir imkan yok ise o zaman gaiplik karan alacaksınız. Peki gaiplik karan almak kolay mı Hayır değil. Böyle sessiz sedasız ortadan kaybolan biri için önce beş yıl beklemek lazım. Ondan sonra gaiplik talebi ile dava açılabilir. Dava açıldıktan sonra da iş bitmiyor dava açılınca hakim, gaipliğine karar verilmesi istenilen kişi hakkında bilgisi olanlan mahkemeye davet eder ve bunun için en az altı ay süre verir. Görüldüğü gibi sizin durumunuzda olan biri için gaiplik karan almak çok kolay değil. Ancak her gaiplik karan bu kadar uzun sürmez. Bazen insanlar ölümüne kesin gözü ile bakmayı gerektirecek hallerde kaybolursa bu sürelere bakılmaz, kısa zamanda gaiplik karan alınır. Ancak sizinki onlardan değil. Maddi imkansızlıktan söz etmişsiniz. Evet bu konularda da avukat tutma mecburiyeti yok ama bu işlemleri kendiniz yapabilir misiniz bilemiyorum.
Posta/Tamer HEPER


Geri Dön