Ölen kişinin mirası nasıl pay edilir? Mirasçı kendi payını satabilir mi?
Miras, vefat eden bir kişinin yakınlarına bıraktığı para ya da servet olarak tanımlanır. Bu miras kalıtım yolu ile gelen herhangi bir özellik de miras olarak değerlendirilir. İşte bu konuya dair vatandaşların kafasını karıştıran sorular!
MİRASTA ANLAŞMA OLMAZSA NE OLUR?
Mirasçıların miras paylaşımına dair bir anlaşmaya varamaması durumunda, mirasçılardan her biri mirasın paylaşımının mahkeme tarafından yapılmasını 'Mirasın paylaşımı davası' açabilir ve böylece talep edebilir. Mirasın paylaşılması yani taksimi Türk Medeni Kanunu m. 642'sine düzenlenmiştir.
MİRASÇI KENDİ PAYINI SATABİLİR Mİ?
Her mirasçı kendisinin olan evini, arabasını, parasını yani mirası pay sahiplerine devredip, kendi mirasından vazgeçebilir. Miras payının devrinin yapılacağı bu işlemlerde, miras payına sahip olan bir vatandaş, bir bedel ödeyerek miras payını diğer mirasçılara ya da üçüncü kişilere devri yapılabilir.
ÖLEN KİŞİNİN MİRASI NASIL PAY EDİLİR?
Ölen bir kişinin eğer çocuğu yok ise bu durumunda miras, ölen kişinin eşine ya da anne, babasına ve kardeşlerine kalmaktadır. Eğer ölen kişinin eşi yoksa, miras anne ve babası ile kardeşleri arasında eşit olarak paylaştırılır. Bekar olarak ölen birisinin mirası da anne ve babasına eşit olarak pay edilir.
ORTAK MİRAS OLAN EV NASIL SATILIR?
Miras kalan mülklerde bunların içinde arsa, konut, para ya da dükkan olabilir, satılabilmesi için de tüm varislerin ortak kararı gerekmektedir. Miras kalan konutun ya da gayrimenkulün satışı için de hissedarlar tapuya gitmeli veyahut bir temsilci ataması yapılmalıdır. Anlaşmazlık yaşandığında ise Sulh Mahkemesine başvuruda bulunulabilir.