26 / 11 / 2024

Ölmüş kişinin gayrimenkulleri alınır mı?

Ölmüş kişinin gayrimenkulleri alınır mı?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen miras sorusunu yanıtladı...




Posta köşe yazarı Tamer Heper  okuyucularından A. Ş.'nin ''Anneannemizin babasından Erzincan'da miras olarak kalan gayrimenkuller varmış. 1966’da kadastro çalışması yapılmış ve bu tarihte anneannemin babası öldüğü ve anneannemiz İstanbul’da yaşadığı için gayrimenkuller kardeşlerinin üzerine yapılmış. Hayatta olmayan anneannemizin haklarını mirasçılar olarak biz alabilir miyiz? '' sorusunu yanıtladı. 

Tapuda kayıtları bulunmayan araziler için kadastro çalışması yapılarak gayrımenkuller kayıt altına alınmış. Bu çalışmalar yurdumuzda uzun seneler sürdü. Önce orman kadastrosu çıkarıldı sonra bölgelerde bu çalışma yapılarak gayrimenkuller kayıt altına alındı.

Bu çalışma yapılırken, gayrimenkullerin resmi kaydı olmadığı için malikleri de bilinmemekteydi. Bunların tespiti için heyetler oluşturuldu ve bu heyetler gayrimenkullerin bulunduğu yörede araştırma yaparak halktan bilgi toplayıp gayrimenkullerin sahiplerini böyle belirledi.

******

Bilgi toplarken verilecek yanlış bilgilerin düzeltilmesi için iki imkan tanındı. Birincisi elde edilen bilgiler ilan edildi ve askıya çıkarıldı. Askı müddeti içinde itirazlar yeniden değerlendirildi. Ancak bölge dışında yaşayanlar için de dava imkanı tanındı ve bu çalışmaların sonucundan itibaren 10 yıllık dava açma süresi tanındı.

Dolayısı ile kadastro çalışmalarındaki hataları düzeltmek için oldukça uzun bir süre tanınmış oldu. Ancak 10 yıldan sonra kadastro çalışmalarına itiraz için dava açma imkanı olmadı. Okuyucumun durumuna bakıyorum, 1966 yılından söz ediyor. 50 seneyi geçmiş. Artık bu konuda kadastro çalışmasına dayalı davanın sonuç vermeyeceği kanaatindeyim.


Geri Dön