14 / 05 / 2024

Ölüm aylığı nasıl alınır? Ölüm aylığı kimlere bağlanır?

Ölüm aylığı nasıl alınır? Ölüm aylığı kimlere bağlanır?

Ölüm aylığı nasıl alınır? Ölüm aylığı kimlere bağlanır? sorularına dair detaylar araştırılıyor. İşte merak edilen detaylar!



ÖLÜM AYLIĞI ALMA KOŞULLARI NELERDİR?

Kanunun yürürlük tarihinden sonra ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için bazı şartları yerine getirmeleri gerekir. Ölüm aylığı almanın koşulları şu şekildedir;

  • En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması,
  • 4/1(a) sigortalıları için de her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı olunup,  toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olunmalı.

Bunun yanında;

  • Malullük veya yaşlılık aylığı almakta olan veya malullük, vazife malullüğü ya da yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanmış olup ancak işlemleri tamamlanmamış,
  • Bağlanmış bulunan malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı, sigortalı olarak çalışmaya başlamaları nedeniyle kesilmiş, durumdayken ölen sigortalıların hak sahiplerine yazılı istekte bulunmaları halinde ölüm aylığı alabilirler.

 Ölüm aylığı bağlanabilmesi için yalnızca 4/1-(a) sigortalıları için bahsedilen her çeşit borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması durumunda; gerek ölen sigortalı tarafından, gerekse hak sahipleri tarafından yapılan tüm borçlanmalar bu şartların doğmasında dikkate alınmaz.

Bunun yanında 1/10/2008 tarihinden önce ölen sigortalıların 900 gün hesabında borçlanılan zaman dilimi dikkate alınmaktadır. Buna ek kendi nam ve hesabına (5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi) çalışan sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen sigortalıların genel sağlık sigortası primi dâhil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması gerekmektedir.

ÖLÜM AYLIĞI KİMLERE BAĞLANIR?

 Ölüm aylığı, ölen sigortalının;

  • Öncelikle eşine,

- Daha sonra çocuklarına ve anne ve babasına bağlanmaktadır.

Bakan Varank: 80 ila 100 milyar dolarlık altın toprak altında! İşte detaylar!

Bankaya borcu olanlar dikkat! Bu haber milyonları ilgilendiriyor!

Yastık altına koyduğunuz altınları çıkarın! KADSİS genişliyor! İşte yeni döneme dair detaylar!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön