09 / 01 / 2025

Ömer Niziplioğlu: Akdeniz'de bazı bölgelerde oteller hiç açılmadı!

Ömer Niziplioğlu: Akdeniz'de bazı bölgelerde oteller hiç açılmadı!

Ulikad Başkanı Ömer Niziplioğlu, ''Türkiye’de turizm komada. Yurt dışına gidemeyen Türkler iç turizme yöneldi ancak bu yeterli değil. Otellerin doluluk oranları yüzde 20-30’larda. Bazı bölgelerde oteller hiç açılmadı bile” dedi.



Üranüs İstanbul Topkapı, Kapadokya otellerinin sahibi, Ulusal İktisadi Düşünce Kuruluşu (Ulikad) Başkanı Ömer Niziplioğlu, koronavirüs sebebiyle Türkiye’de turizmin komada olduğundan bahsetti.

Koronanın tüm dünyada turizme büyük bir darbe vurduğundan bahseden Niziplioğlu “Bu darbeden Türkiye de kendine düşen payı aldı. Şu an Türkiye’de turizm komada. Yurt dışına gidemeyen Türkler iç turizme yöneldi ancak bu yeterli değil. Otellerin doluluk oranları yüzde 20-30’larda. Bazı bölgelerde oteller hiç açılmadı bile” şeklinde konuştu. 

‘Radikal adımlar şart’

Ömer Niziplioğlu, turizmi yeniden düzenlemek amacıyla geç kalmadan adım atılması gerektiğinden bahsederek “Bir an önce harekete geçip riskin az olduğu ülkelerden turistleri ülkemize yönlendirmeliyiz. Bu noktada tanıtım faaliyetlerine ağırlık vermeliyiz. Bu yaz bu şekilde geçiyor. Koronanın seyri nasıl olacak bilmiyoruz. Önümüzdeki sezonları kurtaracak adımlar atmalıyız” diye konuştu.

Türkiye’nin 12 ay turist çekecek potansiyele sahip olduğunun altını çizen Niziplioğlu, şunları söyledi: “Yaz böyle geçti diye durmamalıyız. Türkiye 4 mevsim güzelliklerin olduğu bir ülke. Ülke olarak kültür, gastronomi, sağlık gibi çok güçlü turizm çeşitlerine sahibiz. Bunların tanıtımı yapmalıyız.”

'Hatay'ı Dubai yapabiliriz'

Ulusal İktisadi Düşünce Kuruluşu (ULİKAD) Başkanı Ömer Niziplioğlu, yapılması planlanan çalışmalarla Hatay'ın Dubai'ye dönüşebileceğinden bahsetti.

Akdeniz'in en uzun, dünyanın en uzun 12. plajıına sahip olan Samandağ'a karşı Türkiye'nin sadece Antalya'dan kazanç sağladığından bahseden Niziplioğlu, "Eğer Hatay için yeni bir planlama yaparsak konaklama, yeme-içme, eğlence yerlerini sıfırdan tasarlarsak hatta bunun için uluslararası şehir plancılardan destek alırsak Cannes, Nice, Dubai gibi turistik bir böy plajı, doğası harika. Sıcak bir denize sahip Ege'de sezon 2 ay iken Akdeniz'de 6 ay" dedi. Aynı zamanda kültürel anlamda da Hatay'ın çok zengin olduğundan bahseden Niziplioğlu, "Farklı dinlerin ve kültürlerin bir arada yaşadığı şehirde dünyanın ilk kilisesi bulunuyor. Hristiyan ismi ilk kez bu ilde kullanılmış. Roma İmratorluğu'nun en büyük 3 ilinden biri. Hatay'da İslam, Hristiyanlık ve Musevi inançları iç içe yaşıyor. Cami, kilise ve havra yan yana bulunuyor. Bu özelliği ile yaşayan şehir sayısı çok azdır. Bu özelliğini göstermek için inanç turizmiyle 12 aylık bir turist akışı sağlayabiliriz. Meryem Ana'nın evini görmek için Kuşadası'na 2 buçuk milyon insanın geldiği göz önünde bulundurulmalı" ifadelerini kullandı. 

'Gastronomi turları yapılabilir'

Niziplioğlu, 3 medeniyetin birleşip harmanlandığı zengin mutfağı nedeniyle gastronomi turları açısından da Hatay'ın potansiyelinin yüksek olduğundan bahsetti. 

'Gemi rotalarına eklenmeli'

Hatay'ın gemi turlarının rotasına eklenmesi gerektiğinden bahseden Niziplioğlu, "Bunun için Samandağ veya Arsuz'a liman yapılması gerekiyor. Bu liman sayesinde Doğu Akdeniz gemi turuna Türkiye'yi de ekleyebiliriz. Sadece gemi turu sayesinde 1 milyon turist çekebiliriz" açıklamasında bulundu. 

'İşsizlik biter'

Hatay'ın, turizm bölgesi olduğu şartlarda ülkeye ve şehre birçok fayda sağlanacağından bahseden Niziplioğlu, "İşsizlik biter. Hemen hemen her hanenin geliri artar. Çevre illere faydası olur. Şu an sadece yazlık konutlar yapıldığı sahili kaybediyoruz çok daha fazla gelire refaha ulaşabilme imkanı varken bu şekilde kalması hepimizin kaybıdır. Akdeniz'de sahili olan Mısır, Tunus, Fas gibi ülkelerin en büyük gelir kalemi turizmken en büyük sahiliyle Hatay'ın turistik olmayışına anlam veremiyorum" dedi.


Geri Dön