Ömür boyu gelir sözleşmesi nedir?
Borçlar Kanununa göre kişilerin birbirine sorumluluk yüklediği sözleşmeler arasında ömür boyu gelir sözleşmesi de bulunuyor. Peki, ömür boyu gelir sözleşmesi nedir? Ömür boyu gelir sözleşmesi nasıl olmalı?
Ömür boyu gelir sözleşmesi nedir?
Borçlar Kanununa göre kişilerin birbirine sorumluluk yüklediği sözleşmeler arasında ömür boyu gelir sözleşmesi de bulunuyor. Ömür boyu gelir sözleşmesi, gelir borçlusunun gelir alacaklısına, içlerinden birinin veya üçüncü bir kişinin ömrü boyunca belirli dönemsel edimlerde bulunmayı üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.
Kanun gereğince sözleşme, aksine açık bir hüküm yoksa, gelir alacaklısının ömrü boyunca yapılmış sayılıyor.
Gelir borçlusunun veya üçüncü bir kişinin ömrüyle sınırlı olarak bağlanmış olan gelir, aksi kararlaştırılmamışsa gelir alacaklısının mirasçılarına geçiyor.
Ömür boyu gelir sözleşmesi şekli
MADDE 608- Ömür boyu gelir sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli olmaz.
C. Gelir alacaklısının hakları
I. Hakkın kullanılması
MADDE 609- Sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa ömür boyu gelir, her altı ayda bir ve peşin olarak ödenir.
Gelirin süresi ömrüne bağlanmış olan kişi, peşin ödeme öngörülen dönemin sona ermesinden önce ölse bile, o döneme ait gelirin tamamı gelir borçlusu tarafından borçlanılmış sayılır.
Gelir borçlusu iflas ederse, gelir alacaklısı, gelir borçlusunun yükümlü olduğu dönemsel gelirin elde edilebilmesi için ilgili sosyal güvenlik kurumunca ödenmesi gereken anaparaya denk düşen bir parayı iflas masasına kaydettirme hakkını elde eder.
II. Devredilebilmesi
MADDE 610- Sözleşmeyle aksi kararlaştırılmamışsa gelir alacaklısı, haklarını başkasına devredebilir.
Ölünceye kadar bakma akdi nasıl olmalı?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com