Ekonomi

Ön ödeme yapanlar müjde! Evlerde 48 ayda teslim zorunluluğu!

Tüketici lehine yeni kararlar TBMM'de... Kredi kullandıran bankanın artık tüketici lehine hizmet vermesi öngörülüyor. İşte detaylar...Yeni düzenlemelerle birlikte kredilerde de tüketici lehine düzenlemeler yer alıyor

Tüketicilerin var olan haklarını daha iyi savunmasına yönelik yeni tasarı Meclis'e taşındı. Yeni düzenlemelerle birlikte kredilerde de tüketici lehine düzenlemeler yer alıyor... İşte detaylar...

Kredilerde cayma hakkı kolaylaşırken, sigorta dayatmasıda son buluyor. Devre tatil sistemi ve ön ödemeli konut satışı da tüketici lehine düzenleniyor.

Akşam Gazetesi'nin haberine göre, Tasarıda öne çıkan yeni düzenlemeler şöyle:

SAHTE SERVİSE SON

özel servis istasyonlarının yetkili servis istasyonu algısı oluşturacak şekilde hizmet vermesinin önlenmesi amacıyla, özel servis kullanma zorunluluğu geliyor. Böylelikle tüketicilerin sahte servisler ile ilgili mağduriyet yaşamalarının önüne geçilmesi planlanıyor.

Tüketici hakem heyeti başvuruları artık daha kolay

İl ve ilçe tüketici hakem heyeti ayrımı kaldırılarak, hakem heyetinin olmadığı yerde kaymakamlığa başvuru yapılabilecek. Daha önce 15 bin lira olan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetlerine başvuru şartı artık 30 bin TL'nin altında olacak.


 

KREDİLERE DÜZENLEME

Kredi borcunun tamamını ödeyen tüketicilerin cayma hakkı gözetilerek kredi borcunun gerekli iadesi gerçekleşebilecek. Cayma hakkının önü açılarak faiz oranının düşürülmesi halinde tüketiciler 30 gün beklemeden bu indirimden faydalanabilecekler. Taahhüt süresi ise halen 12 ayı aşamayacak.


EN AZ 1 YIL GARANTİ

Yenileme merkezleri aracılığıyla ürünlerin onarımı yapılarak en az bir yıl süre ile garantili olacak şekilde tüketicilere yeniden satılması sağlanacak.


ÖN ÖDEMELİ KONUT 48 AYDA TESLİM EDİLECEK


Konut satışlarında ön ödeme yaptıysanız artık belirlenen tarihte konut teslimi zorunluluğu geliyor. Büyük konut projelerinde azami teslim süresi 36 aydı artık 48 ay olması öngörülüyor.

36 ay geçmesi durumunda ise teslim edilmeyen konutlar için 

Ön ödemeli olarak satılan konutların sözleşmede belirlenen tarihte tüketicilere teslim edilmesi zorunlu olacak. Büyük projelerde konutların azami teslim süresi 36 aydan 48 aya çıkarılacak. 

36 ay sonrası teslim edilmeyen her bir konut için 70 bin TL idari para cezası uygulanacak. Mobilyada ise 30 günde teslim şartı uygulanmayacak.

 

KREDİLERDE SİGORTA DAYATMASINA SON


Kredi çekerken dayatılan sigorta işlemleri sona eriyor. Artık kredi çekmek isteyen tüketiciler yanında dayatılan sigorta yapım işlemlerine onay vermek durumunda kalmayacak. Değişiklikle, bankaların sigortasız kredi seçeneğini de tüketiciye sunmak şartıyla, kredi bağlantılı sigortayı da içeren bir teklifi tüketiciye sunabilmelerine olanak tanınacak.

ÖN ÖDEMELİ DEVRE MÜLKE YASAK

Teslim alınamayan ve tamamlanamayan devre mülklere karşı vatandaş ciddi sorunlar yaşayarak mağdur oluyordu. Bu hususu önlemek amacıyla yoğun şikayet alınan tatil sektörüne ilişkin devremülk alımında  ön ödeme usulü kaldırılacak.

Tüketiciler artık sadece tamamen bitmiş ve işletilmeye hazır olan tesislerin satışı üzerinden alım yapabilecek. Tüketici, devre tatili kullanmayacağını en az 90 gün önce bildirirse bir bedel talep edilemeyecek.

Devre tatile konu taşınmazın inşa edileceği arsa için yapı ruhsatı alınmadan tüketicilerle ön ödemeli devre tatil sözleşmesi yapanlar hakkında 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

 

TÜKETİCİ ÖRGÜTLERİ E-TİCARETE EK DÜZENLEME İSTİYOR

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu "İnternet alışverişlerinde satıcılara yetki belgesi şartı getirilmeli" dedi. Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Bülent Deniz de "Pazaryeri alışverişlerinde kargodan ne çıkacağı sürprizi sona ermeli" dedi.