28 / 10 / 2024

Ön ödemeli konut satışlarında yeni dönem! Usulsüzlük yapanlara 1 milyon TL ceza uygulanacak!

Ön ödemeli konut satışlarında yeni dönem! Usulsüzlük yapanlara 1 milyon TL ceza uygulanacak!

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve yasalaşan kanun teklifiyle, ön ödemeli konut satışı usulsüzlüklerinde  1 milyon TL ceza uygulanmasına karar verildi. 




TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve yasalaşan kanun teklifiyle, ön ödemeli konut satışı bildirimlerindeki usulsüzlüklerde 6 milyon TL, diğer satış usulsüzlüklerinde ise 1 milyon TL ceza uygulanması kararlaştırıldı.

ÖN ÖDEMELİ KONUT SATIŞLARINDA YENİ DÖNEM!

Kanun teklifi, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını hedefliyor ve konut satışında tüketici haklarının korunmasını sağlamak amacıyla önemli düzenlemeler içeriyor. 

 Ön ödemeli konut satışlarında yeni dönem! Usulsüzlük yapanlara 1 milyon TL ceza uygulanacak!

MESAFELİ KONUT SATIŞLARINDA YENİ DÜZENLEME

Kamusonhaber'de yer alan habere göre; öte yandan tüketici kredisi sözleşmeleri ve uzaktan mesafeli konut finansman sözleşmeleri ile ilgili yeni hükümler de getirildi. Bu düzenlemeler, tüketicilerin kimliklerinin doğrulanmasını ve yazılı ya da mesafeli olarak yapılan sözleşmelerin geçerli olmasını şart koşuyor.

USULSÜZLÜK YAPANLARA 1 MİLYON TL CEZA!

Bu yeni yasayla ticari reklam ve haksız ticari uygulamalar da daha sıkı denetime tabi tutulacak ve yasaya aykırı olarak piramit satış sistemini başlatanlar hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili hükümleri uygulanacak.

 Ön ödemeli konut satışlarında yeni dönem! Usulsüzlük yapanlara 1 milyon TL ceza uygulanacak!

ÖN ÖDEMELİ KONUT SATIŞ SÖZLEŞMESİ NEDİR, NASIL YAPILIR?

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 40. maddesine göre Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmesi, tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşmeye denilmekte. 

Maddeye göre satıcı, bedelin kısmen veya tamamen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye (alıcıya) devir veya teslim etmeyi kabul ve taahhüt etmekte.

Yapılan işlemin tüketici işlemi niteliğinde olması ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un kapsamına girmesi için alıcı, ticari olmayan bir amaçla taşınmazı satın almalı, diğer bir ifade ile konut, ticari ve mesleki amaçlarla satın alınmamış olmalı.

Ön ödemeli konut satış sözleşmesinin tapu siciline tescil edilmesi gerekiyor. Bu, sözleşmenin geçerlilik şartı olup bununla birlikte taraflar, ön ödemeli konut satış vaadi sözleşmesini noterde düzenleme şeklinde yapabilir.

Konut almak isteyenler için 2025 uyarısı geldi! Fiyatlar artacak!

Son 3 ayda konut satışları dipten döndü, otomobil satışlarında hareket yok!

Artık konut fiyatlarında artış başlayacak!

Geri Dön