05 / 11 / 2024

Onaltı Dokuz yıkılacak mı?

Onaltı Dokuz yıkılacak mı?

Tarihi silüeti bozan gökdelenlerle ilgili Danıştay yıkım kararı verdi. Gözler İBB’ye çevrildi. Uzmanlar binanın tamamı için kamulaştırma önerirken, yıkım halinde 300 milyon dolar tazminat söz konusu




İstanbul Zeytinburnu’nda tarihi silüeti bozduğu için Başbakan Erdoğan da dahil birçok kesim tarafından eleştirilen OnaltıDokuz kuleleri için yıkım kararı kesinleşti. Danıştay, yerel mahkemenin gökdelenlerin ‘tarihi silüeti bozan kısmının yıkılması’ kararına yapılan itirazı reddetti. Gözler kararı uygulaması gereken İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) çevrilirken, kararın henüz belediyeye tebliğ edilmediği belirtildi.


Son kararın ardından binanın silüeti bozan katlarının yıkılması bekleniyor. Uzmanlara göre, önümüzdeki süreçte kulelerle ilgili üç süreç yaşanabilir. Bunlardan ilki katların yıkılması. Ancak projenin üst katlarının yıkılmasının, inşaatın güvenliği açısından risk oluşturabileceği ifade ediliyor. İkincisi ise binanın tamamının tazminat yükü göze alınarak kamulaştırılması ve yıkılması. 496 dairenin bulunduğu blokların 85 metreden 45 metreye indirilmesi halinde yaklaşık 300 milyon dolarlık bir maliyet çıkacağı tahmin ediliyor. Bu masrafı belediyenin nasıl karşılayacağı en önemli sorun. Üçüncüsü ihtimal ise binanın imar affını beklemesi.


Projenin yıkımının mümkün olup olmayacağıyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, yaşanacak süreci şöyle özetliyor:


- Öncelikle binanın yıkım kararının mevcut olması binanın fiilen yıkılabileceği anlamına her zaman gelmiyor. Binanın üst katlarının tıraşlanması, bütün inşaatın statiğini etkileyecek ve bitmiş bir binada tıraşlama mümkün değil. Bu nedenle binanın tamamının yıkılması gerekiyor. Binanın tamamının yıkımı ile ilgili de bir karar yok. Bu nedenle hukuken yıkım kararı verilmiş olsa da fiilen uygulanamayacak karar oluştu.


Kamulaştırma yapabilir


- İBB, Danıştay kararını uygulayabilmek için binanın yalnızca silüetini bozan katları değil tamamı için yıkım kararı da alabilir. Bu kararı alırsa;


- Öncelikle binada oturan hak sahiplerinin bu yıkımı durdurma hakları var.


- Büyükşehir’in bu yıkımı yapabilmesi için de tüm bloğun kamulaştırılmasına karar vermesi gerekiyor. Kamulaştırma, binanın şu andaki gerçek değeri üzerinden yapılacak. Projenin değeri dikkate alınırsa, İBB’ye yüksek bir maliyet çıkar.


- Yıkım sonrasında maliklerin kamulaştırma bedelleri için açacakları bedel artırım davalarının yanında devlete karşı uğradıkları zararın tazmini davası da açmaları mümkün.


- Bu durumda da kamu ciddi  zarara uğrar.”


Astay: Temcit pilavı gibi oldu


ONALTIDOKUZ projesinin yatırımcısı Astay’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak, son çıkan kararla ilgili “Temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp önümüze koyuyorlar. Hukuki süreç devam ediyor, başka davalar da devam ediyor” diyerek, başka bir değerlendirme yapmaktan kaçındı.


Karar ne diyor?


DANIŞTAY, Zeytinburnu’ndaki gökdelenlerle ilgili İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin verdiği, “tarihi silüeti bozan kısmın yıkımı” kararına ilişkin İBB ve Zeytinburnu Belediyesi’nce yapılan itirazı değerlendirdi. Bunun sonucunda, gökdelenlerin kentin tarihi silüetini bozan kısmının yıkılması kararına yapılan itirazların reddine karar vererek, yerel mahkemenin verdiği kararı onadı. Anadolu Ajansı’na açıklamada bulunan Davacı Avukat Cihat Gökdemir, “Şu anda belediyenin yıkım kararını almaktan başka hukuki anlamda herhangi bir yolu kalmadı” dedi.


Vatan


Geri Dön