28 / 04 / 2024

Onur Tekinturhan: Türkiye için konut kredilerinde büyüme büyük önem taşıyor!

 Onur Tekinturhan: Türkiye için konut kredilerinde büyüme büyük önem taşıyor!

Konut kredisinde faizler geçen yıla oranla yüzde 37 daha yüksek



Geçtiğimiz yıl mart ayında yıllık yükle 9,7 olan ağırlıklı ortalama konut kredisi faizleri, 2012 Mart ayında yıllık yüzde 13,4 ile geçtiğimiz yıla göre yüzde 37 daha yüksek gerçekleşti. Konut kredilerindeki büyüme ciddi ölçüde yavaşladı. Geçtiğimiz yılın ilk iki ayında yıllık yüzde 28 büyüyen konut kredisi hacmi, 2012 Ocak ve Şubat aylan sonunda yıllık bazda yüzde 1,4 büyüdü. 


Hane halkı tasarrufunu destekleyen konut kredileri GSYH’nin yüzde 6’sı civarında, gelişmiş ülkelerin oldukça altında seyrediyor. Almanya’da yüzde 46, Avrupa Birliği ortalamasında yüzde 52 olan konut kredilerinin GSYH’ye oranı, Türkiye’de hala yüzde 6 civarında seyrediyor. Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki konut kredisi hacmi düşük olmasına rağmen hızla yükseliyor. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinin konut kredisi hacmindeki payı hızla artarken, Türkiye’deki konut kredisi hacminin yaklaşık yarısını oluşturan Marmara bölgesinin toplamdaki payı azalıyor. Kişi başına düşen konut kredisi tutan 3 büyük büyük ilde (İstanbul, Ankara, İzmir) diğer illerin ortalamasının yaklaşık 4 katı. Ancak diğer illerde konut kredileri daha hızlı artıyor. 3 büyük ilde kişi başına düşen konut kredisi tutan 2 bin TL iken, diğer illerde bu tutar 550 TL civarında. Kişi başına düşen kredi tutan 2011 yılında 3 büyük ilde yüzde 18, diğer illerde yüzde 24 arttı.


Bununla birlikte konut kredisi kullanarak ev almak isteyen tüketiciler daha düşük tutarlı evlere yöneldi. Faiz ödemelerini azaltmak isteyen tüketiciler kısa vadelere talep gösterdi ancak, kullandırılan kredilerde bankalar taksitlerin müşteri gelirleriyle uyumlu olması için vadeleri talebe göre uzun tuttu. Talep edilen ve kullandırılan ortalama kredi tutarı azaldı. Faiz yükünü azaltmak isteyen tüketiciler peşinat oranlarını artırdı. "Konut Kredisi Piyasasına Bakış Raporu" hakkında bilgi veren Konutkredisi.com.tr Danışmanlık Hizmetleri kurucu ortağı Onur Tekinturhan ve Ömer Paksoy şunları söyledi: 


Tüketiciyi tasarrufa yönelten, iç üretimi destekleyen ve ev sahipliği oranını artıran bir finansman aracı olması sebebiyle konut kredilerindeki büyüme Türkiye için büyük önem taşıyor.


Yenişafak


Geri Dön