29 / 04 / 2024

OPEC'in ekim ayı petrol üretimi günlük 80 bin varil arttı

OPEC'in ekim ayı petrol üretimi günlük 80 bin varil arttı

OPEC'in ham petrol üretimi ekim ayında önceki aya oranla günlük 80 bin varil yükselişle 27,9 milyon varile kadar çıktı. İşte haberin ayrıntıları...



Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) aylık petrol piyasası raporu kapsamında, üretimde en fazla yükseliş Angola, İran ve Nijerya'da olurken, Libya, Suudi Arabistan ve Kuveyt'te ise üretim miktarı azaldı.

Günlük petrol üretimi de Angola'da 51 bin varil, İran'da kırk altı bin varil ve Nijerya'da on yedi bin bin varil artış gösterdi. Üretim Libya ve Suudi Arabistan'da 26 bin varil ve Kuveyt'te 24 bin varil düşüş gösterdi. Ayrıca, ekim ayında OPEC'in ham petrol üretiminin küresel üretimdeki payı da yüzde 27,5 olarak gerçekleşti.

OPEC dışı ülkelerin üretimi ise yine aynı dönemde günlük yaklaşık 200 bin varil yükselişle 73,7 milyon varil oldu. Gerçekleşen söz konusu artışta Norveç ve OECD Amerika ülkeleri başı çekerken, Rusya ve Brezilya'da üretimde düştü. Buna göre, küresel petrol üretimi ekimde bir önceki aya göre günlük 270 bin arttı ve yaklaşık 101,6 milyon varil seviyesinde oldu.

Dünyadaki petrol sondaj kuyusu sayısı da geçen ay 18 fazlalaşma 1848'e çıktı.. Sondaj kulesi sayısı da OPEC ülkelerinde 8, OPEC dışı olan ülkelerde ise 10 yükseliş gösterdi.

OPEC in ekim ayı petrol üretimi günlük 80 bin varil arttı

PETROL TALEBİ 2024'TE ARTACAK

Yayımlnan raporda, bu seneey ilişkin küresel petrol talebi öngörüsü de çıkış yönlü revize edildi. Buna göre, bu yıl küresel petrol talebinin geçen yıla oranla 2,5 milyon varil artması ve 102,1 milyon varil olması bekleniyor.

Gelecek yıl ise Çin'in ekonomik toparlanma sürecinin olumlu yönde ilerlemesinin petrol tüketimini de desteklemesi beklenmekte. Buna göre, küresel petrol isteğinin günlük rakamı 2,2 milyon varil yükseliş ile yaklaşık olarak 104,3 milyon varil olması hedefleniyor. Ayrıca, talebin OECD ülkelerinde gelecek yıl bu yıla göre günlük 260 bin varil artarak yaklaşık 46 milyon varil, OECD dışı ülkelerde ise günlük 2 milyon varil artarak yaklaşık 58,3 milyon varil olacağı hesaplanıyor.

OPEC'in petrol üretimi Eylül ayında günlük 273 bin varil arttı!

OPEC'in petrol üretimi Haziran'da 91 bin varil artışla 28 milyon 190 bin varile çıktı!

OPEC açıkladı: Küresel petrol arzı 1 milyon varil azaldı

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön