11 / 09 / 2024

Ora İstanbul AVM, 29 Ekim'de kapılarını açıyor

Ora İstanbul AVM, 29 Ekim'de kapılarını açıyor

Alışveriş merkezlerinde farklılık yaratan konseptler geliştiriliyor



İstanbul Bayrampaşa'da içinde kongre, toplantı, gösteri, eğlence, alışveriş, konaklama gibi fonksiyonları bir arada sunacak olan alışveriş merkezi açılacak. Özellikleri içinde barındıran Ora İstanbul Alışveriş Merkezi 29 Ekim'de Bayrampaşa'da kapılarını açıyor.

Bünyesinde 40 metre yüksekliğinde bir şatonun da bulunacağı temalı parka sahip olacak projenin yatırımcısı Ora İstanbul Gayrimenkul Yatırım ve Geliştirme A.Ş Murahhas Üyesi Ahmet Uluğ, projeyi hayata geçirirken, 24 saat yaşayan bir şehir kesiti hayal ettiklerini  arena, temalı park, outlet ve otel gibi birimlerin de bu hayalin sonucunda şekillendirildiğini söyledi.

Ora'nın Türkiye'nin ilk dev karma kullanımlı projesi olduğunun altını çizen Uluğ, "70 bin metrekarelik arazi üzerinde, toplam inşaat alanı 360 bin metrekare olan Türkiye'nin ilk karma kullanımlı dev projesinin fikir aşaması, bir hayalden doğdu. 2000'li yılların başında planlamaya başladığımız Ora'nın inşaatına, 2008'de başladık. Ekimde de hizmete açılmasını planlıyoruz" dedi.

13.5 milyon ziyaretçi hedefi
Projeyle 2 bin 500 kişiye istihdam sağlanacağını belirten Uluğ, şunları söyledi: "Bugünkü maliyeti 330 milyon euro olan projenin tamamlandığında piyasa değerinin 450 milyon euro olmasını bekliyoruz. Yılda 13.5 milyon ziyaretçi ve 60 milyon euro ciro hedefliyoruz. Projeye sadece İstanbul'dan değil, Türkiye'nin çevresindeki birçok ülkeden de büyük ilgi gösterileceğini düşünüyoruz."

`Çok kullanımlı bir merkez olacak'
Ora Convention Center:
 
-  27 bin metrekareye yayılan gösteri alanı kompleksi ve 6 bin 500 kişilik izleyici kapasitesine sahip.
-  21 bin metrekare üzerinde konumlanan Ora Temalı Park ise, Paris EuroDisney gibi dünyaca ünlü temalı parkların da tasarımcısı Valerio Mazzoli tarafından tasarlandı. 
-  Proje içinde 4 yıldızlı Crowne Plaza ve 3 yıldızlı Holiday Inn  Express yer alıyor.
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Disneyland 'Ora'ya taşınacak

Ora İstanbul Gayrimenkul, Bayrampaşa'da 330 milyon euroya içinde temalı park, kongre merkezi otelleri ve alışveriş merkezi olan bir karma yatırım yaptı
Ora İstanbul Gayrimenkul Yatırım, Bayrampaşa'da 70 bin metrekare alan üzerinde Ora İstanbul projesini hayata geçiriyor. Ağaçkakan İnşaat yatırımcıları tarafından 330 milyon euroluk yatırımla yapılacak projede ilk kez kongre merkezi, gösteri ev eğlence merkezi, alışveriş, konaklama gibi fonksiyonlar tek bir çat altında sunulacak. 360 bin metrekare inşaat alanına sahip yatırım, Paris'teki Disneyland yatırımının da işletmecisi ile benzer bir temalı park konseptini ilk defa Türkiye'ye getirecek.

2.500 İSTİHDAM SAĞLAYACAK
Proje içinde ABD'li SMG Europe tarafından işletilecek kongre merkezi, yine ABD'li International Theme Park Services tarafından işletilecek Temalı Park, Jones Lang LaSalle'in işletme ve kiralamasını yapacağı outlet alışveriş merkezi ile Intercontinental Hotels bünyesindeki biri 3 yıldızlı Holiday Inn Express, diğeri 4 yıldızlı Crowne Plaza markasıyla işletilecek iki otel de yer alacak. Ora İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Uluğ, yatırımın tamamlanmasıyla birlikte projenin piyasa değerinin 450
milyon euroyu bulacağını söyledi.

Bit pazarı olacak

Outlet merkezinin işletmesi ve kiralamasını yapacak olan Jones Lang La- Salle Türkiye Müdürü Avi Alkaş, yatırımın AVM bölümünde pazar yeri konsepti yaratacaklarını ve sadece büyük markaların değil küçük esnafın da bu yatırım içinde yer almasını hedeflediklerini söyledi. Alkaş, AVM içinde bir 'bit pazarı' konsepti de yaratacaklarını kaydetti.

80 Günde Devr-i Âlem teması

21 BİN metrekare üzerinde konumlanan Ora Temalı Park'ın Paris EuroDisney gibi dünyaca ünlü temalı parkların da tasarımcılarından biri olan Valerio Mazzoli tarafından tasarlandığını dile getiren Uluğ, Türkiye'ye ilk defa gelecek 39 yeni makinenin yanı sıra 5 farklı temadan oluşacak parkın ilk bölümünün temasının Jules Verne'in 'Seksen Günde Devr-i Alem' ve Herbert George Wells'in 'Zaman Makinesi' olacağını kaydetti. 13.5 milyon ziyaretçi, 60 milyon euro ciro hedeflenen projede kongre merkezinin 10
bin 500 metrekare olması planlanıyor.
Sabah

'Ora' 450 milyon avroya mal olacak, 2 bin 500 kişiye iş sağlayacak

Ferhatpaşa Çiftliği'nin varisleri tarafından Bayrampaşa'da inşaa edilen Türkiye'nin ilk karma kullanım alanlı gayrimenkul projesi Ora, ekimde hayata geçecek. İçerisinde biri üç, diğeri dört yıldızlı iki otel, 235 mağazalı outlet, convention center, arena ve temalı parkın bulunacağı Ora, 450 milyon avroya mal olacak

Geçmişte İstanbul'un gıda ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı Bayrampaşa'daki Ferhatpaşa Çiftliği'nin yerinde bugün Türkiye'nin ilk karma kullanımlı gayrimenkul projesi Ora yükseliyor. Ferhatpaşa Çiftliği'nin varisleri tarafından yine aynı yerde inşaa edilen Ora, ekimde hayata geçecek.
İçerisinde biri üç, diğeri dört yıldızlı iki otel, 235 mağazalı outlet center, convention center, dünyaca ünlü şovların yapılacağı arena ve temalı parkın bulunacağı Ora, 450 milyon avroya mal olacak.  Ora faaliyete geçtiğinde 2 bin 500 kişiye iş sağlayacak. Yılda 13.5 milyon ziyaretçi çekmeyi planlayan Ora, 60 milyon avro da ciro hedefliyor.

Ağaçkakan'ın sahipleri
Ora'yı sektörde adını Miyansera Evleri ile duyuran Ağaçkakan İnşaat'a bağlı Ora İstanbul Gayrimenkul Yatırım ve Geliştirme A.Ş. inşaa ediyor. Bayrampaşa'da Otogar, Carrefour ve Bauhaus'un yanında, E-5 ve TEM bağlantı yollarının hafif tramvay hattıyla kesiştiği yerde konumlanan Ora, Atatürk Hava Limanı'na 15, şehir merkezineyse 20 dakikalık mesafede bulunuyor. Kuruluş, projenin yüzde 40'ını öz kaynaklarıyla, yüzde 60'ını Garanti Bankası'ndan aldığı krediyle karşılıyor. Garanti Bankası üç yıl geri ödemesiz toplam 10 yıl vadeli 165 milyon avroluk proje finansmanı kredisi sağladı.
Ora İstanbul Gayrimenkul Yatırım ve Geliştirme A.Ş. Murahhas Üyesi Ahmet Uluğ, projeyi hayata geçirirken, 24 saat yaşayan bir şehir kesiti hayal ettiklerini, proje kapsamında yer alan, convention, arena, temalı park, outlet ve otel gibi birimlerin de bu hayalin sonucunda şekillendirildiğini söyledi.
Ora'nın Türkiye'nin ilk dev karma kullanımlı projesi olduğunun altını çizen Ahmet Uluğ, Convention ve Arena'yı SMG Europe, Temalı Park'ı International Theme Park Services (ITPS), outlet ve projenin genel işletmesini Jones Lang LaSalle (JLL) ve otellerin işletmecisini de InterContinental Hotels Group'un yapacağını belirtti.
Uluğ, Ora'da ana fonksiyonların yanısıra, restoran ve kafeler, fonksiyonlar arasında yer alan ve çeşitli amaçlar için kullanılabilecek 500 kişilik açık hava tiyatrosu, 4 bin metrekarelik büyük meydan, 3 bin araçlık kapalı otoparkla spor ve sağlık merkezi olarak hizmet verebilecek dört katlı fitness ve Spa merkezinin de yer alacağını açıkladı. Projeyi zamanında bitireceklerini ve yabancı bir ortak düşünmediklerini söyleyen Ahmet Uluğ, "Ama teklifler gelirse görüşürüz" açıklamasında bulundu. Bu arada görüştüğümüz yabancı bir kuruluşun Türkiye temsilcisiyse Ora'nın yüzde 50'sine yabancı bir ortak bulmak için çalıştıklarını söyledi.
Proje içinde yer alan outletin işletmecisi olan Jones Lang LaSalle'ın Türkiye Başkanı Avi Alkaş da, "Ora, sadece bölge ve İstanbul'dan değil, Anadolu'dan ve Türkiye'nin çevresindeki ülkelerden gelecek ziyaretçilere de ev sahipliği yapacak" dedi.
235 mağazanın yer aldığı alışveriş merkezinin yüzde 30'unun kiralandığını ifade eden Alkaş, "Merkezde Bit Pazarı ve Pazar Yeri de bulunacak. Buralarda ağırlıklı olarak küçük esnaf satış yapacak" diye konuştu. Diğer alışveriş merkezlerinden farklı olarak burada outlet merkezi ile otellerin arasında bir fitness ve Spa merkezinin yer alacağını anlatan Alkaş, havuzun da içinde bulunduğu bu merkezden günübirlik yararlanmanın mümkün olacağını sözlerine ekledi. Ora projesi içinde dört yıldızlı Crowne Plaza ve üç yıldızlı Holiday Inn Express'de yer alıyor. InterContinental Hotels Group Bölge Satış Direktörü Bettina Haeberle kompleksde bulunan otellerin özellikleri hakkında şunları söyledi:

Holiday Express açılıyor
"Dört yıldızlı Crowne Plaza 283 odadan oluşacak. Otel işadamlarına, ofis dışında da işlerini rahatlıkla takip edip, çalışabilecekleri konforlu bir ortam vaat ediyor. Crowne Plaza'da 745 kişilik balo salonunun yanı sıra, dokuz ayrı toplantı salonu, restoran ve bar da bulunuyor."
Türkiye'de ilk defa açılacak Holiday Inn Express'ten de bahseden Haerberle şöyle devam etti: "InterContinental Hotels Group'a ait markalardan biri olan Holiday Inn Express, üç yıldızlı ve oda-kahvaltı hizmeti veriyor. Dünyanın pek çok ülkesinde, yaygın şekilde kullanılan bu otel konsepti, Türkiye'de ilk kez Ora'da yer alacak. 128 odasıyla hizmet verecek Holiday Inn Express, ayrıca, sık seyahat eden işadamları, kalabalık aileler ve arkadaş grupları için de çok uygun ve konforlu bir konaklama alternatifi sunacak."

Parkı Mazzoli tasarladı
Proje içinde yer alan ve 21 bin metrekare üzerinde konumlanan Ora Temalı Park, Paris EuroDisney gibi dünyaca ünlü temalı parkların da tasarımcılarından biri olan Valerio Mazzoli tarafından tasarlandı. Temalı Park, Türkiye'ye ilk kez getirilen toplam 39 adet farklı oyuncak ve hareketli eğlence ünitelerinden oluşacak.

Çiftlik parça parça satıldı
Ora'nın yapıldığı ve halen Ferhatpaşa Çitfliği olarak anılan bölge İbrahim Turhan tarafından Ferhatpaşa'dan satın alındı. Turhan, satın aldığında çiftliğin büyüklüğü 6 milyon metrekareydi. Çiftlik arazisinden kopan ilk büyük bölüm, göçmenlerin yerleşmesi için bedelsiz verilen alan oldu. Ardından İstanbul Sebze Hali ile Otogar için kamulaştırma yapıldı. Arkasına bir de Kuru Gıda Hali eklendi.  Sonra aile Carrefoursa ve Bauhaus'un arsalarının bulunduğu yeri sattı. Bu satışlardan sonra geriye 150 bin metrekarelik alan kaldı.
Radikal

2 bin 500 kişi 'Ora'da iş sahibi olacak 

Dünyada yaşanan mali krizin ardından yerli ve yabancı firmalar yatırımlarına hız verdi. Yurtdışı kaynaklı derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin kredi notunu artırması da bu sürece ivme kazandırdı. Bu kapsamda yapımına 2008 yılında başlanan Türkiye'nin ilk dev karma kullanımlı gayrimenkul yatırımı 'Ora' 2010 Ekim'inde kapılarını açmaya hazırlanıyor.
 
Bayrampaşa'da 70 bin metrekarelik bir alana konumlanan Ora, İstanbul'da kongre, toplantı, gösteri, eğlence, alışveriş ve konaklama gibi fonksiyonları bir arada bulunduracak. Toplam 450 milyon Euro'ya mal olan projenin yüzde 40'lık bir oranı Ora İstanbul Gayrimenkul ve Yatırım ve Geliştirme şirketi tarafından karşılanırken, yüzde 60'ı ise Garanti Bankası tarafından fonlanacak. Bu çalışmanın Türkiye'de bir ilk olduğunu söyleyen Ora İstanbul Gayrimenkul ve Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Uluğ, çalışmanın bitmesi halinde yılda 13,5 milyon ziyaretçi ve 60 milyon dolar Euro ciro hedeflediklerini dile getirdi. Öte yandan dev yatırımla 2 bin 500 kişiye de iş imkânı sunulacak.

Öte yandan Ora'nın arena işletmesini SMG Europe, temalı park işletmesini International Theme Park Services (ITPS), outlet ve genel işletmesini Jones Lang Lasella ve otel işletmelerini de InterContinental otel grubu üstelenecek. Türkiye'de büyük bir yatırımın içinde olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirten ITPS Başkanı Dennis Spiegel, İstanbul'un bu güzelliklerin hepsine değer bir şehir olduğunu dile getirdi.
Zaman


Geri Dön