23 / 11 / 2024
fuzul

Ordu fındığı için demiryolu ağı ve liman talebi!

Ordu fındığı için demiryolu ağı ve liman talebi!

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin, kentte üretilen 1 milyar dolar değerindeki fındığın konteyner taşımacılığına elverişli bir liman ve demiryolu ağı olmadığı için başka iller üzerinden dış pazara satıldığını kaydetti.




Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin, kentte üretilen 1 milyar dolar değerindeki fındığın konteyner taşımacılığına elverişli bir liman ve demiryolu ağı olmadığı için başka iller üzerinden dış pazara satıldığını kaydetti.

 

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin, Türkiye'ye yılda yaklaşık 3 milyar dolar döviz girdisi sağlayan fındığa devletin sahip çıkması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin toplam fındık üretiminin üçte birinin Ordu'da gerçekleştirildiğini belirten Şahin, ulaşım ağlarındaki eksiklikler nedeniyle bu üretimin kayıtsız kaldığını bildirdi. Geçen yıl tamamlanan havalimanının kente büyük canlılık kattığını dile getiren Şahin, özellikle denizyolu ve demiryolu ağlarının güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Dünyada üretilen fındığın ise dörtte birinin yine Ordu'da yetiştirildiğini ifade eden Şahin, "Bugün ilimizde büyük bir ulaşım problemi var. İlimizdeki mevcut limanlar konteyner taşımacılığına elverişli değil. Demiryolu ağımız eksik. Bu nedenle her yıl ilimizde yetiştirilen 1 milyar dolar değerindeki fındık başka iller üzerinden ihraç edildiği için onların hanesine kaydediliyor. Bu da yatırımcının başka illere kaymasına neden oluyor. Buna örnek olarak dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden İtalyan Ferrero'nun Manisa'ya fabrika kurmasını gösterebiliriz'' dedi. Şahin, geçtiğimiz yıllarda bölgede üretim yapan Sagra markasını satın alan Sanovel'in de aynı eksikliklerden ötürü mağdur olduğunu sözlerine ekledi.


Dünyada üretilen fındığın yüzde 75'inin Türkiye'de yetiştirildiğini, Türkiye'de üretilen fındığın yüzde 75'inin ise iki büyük markaya satıldığını aktaran Servet Şahin, "Lisanslı fındık depoları ve borsası çoğalmadıkça, Toprak Mahsulleri Ofisi ve Kredi Kooperatifleri fındıkta taban fiyatı sabitlemediği sürece ya da üretici birliklerimizi devlet kontrolünde güçlendirmediğimiz sürece, Türkiye'deki 8 milyon üretici bu iki alıcının insafına kalacaktır. Ve ülkemiz döviz kaybetmeye devam edecektir. Devlet 3 milyar dolar döviz getiren bu ürüne sahip çıkmalıdır'' diye konuştu 


'Lisanslı depolar çoğalmalı'


Giresun'a göre 3 kat fazla fındık üretilmesine rağmen, lisanslı depoculuğun Ordu'da hala faaliyete geçilemediğini vurgulayan Şahin, "İlimizdeki 18 ilçenin 16'sında fındık yetiştiriliyor. İlçelerimizin çoğunda rakım düşük olduğu için verim fazla oluyor. Giresun'da bu yıl lisanslı depo ve borsa projesi hayata geçirildi. Giresun'dan önce böyle bir depoya bizim ihtiyacımız varken, maalesef böyle bir projeyi Ordu'da hayata geçiremedik. Lisanslı depo ürünün kalitesinin sınıflandırılması, borsanın ise uluslararası pazarda birden fazla alıcıya ulaşarak doğru fiyatın belirlenmesi için şart'' dedi. 


Ar-Ge'ye büyük bütçe ayrılmalı 


Fındık üretim tesislerinde ArGe'ye yeterli bütçe ayrılmadığını dile getiren Servet Şahin, "Katma değeri yüksek ürün üretimi için Ar-Ge'ye daha yüksek bütçeli paylar aktarılmalı. Oysa ürettiğimiz fındığı geliştirdiğimiz fikirlerle entegre tesislerde dış pazarda alıcı ile buluşturabilsek, bugün kilosu 12 ila 14 lira arasında değişen fındığın işlenmiş halini 45 liraya satabiliriz. Bu da ülkemiz için çok büyük bir katma değer demektir" şeklinde konuştu.


Fındık ihracatını artırmak için 3 milyon euroluk proje başlattık


Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin, oda olarak fındık ihracatının artırılmasını amaçlayan bir projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, "Ekonomi Bakanlığı desteği ve URGE kapsamındaki proje 3 milyon euroya mal olacak. 3 yıl sürecek olan proje kapsamında yurtdışındaki alıcı ile Türkiye'deki fındık üreticileri bir araya getirilecek. Fındık üreticilerimiz önümüzdeki ekim ayında yurtdışına ilk seyahatlerini yapacaklar ve ürünlerini tanıtacaklar. Daha sonra yurtdışında birçok ülkedeki alıcılar da Ordu'ya gelerek üreticilerin üretim yerini görecekler. İkili görüşmeler ile doğru fikir alışverişinin sağlanacağı projeyle fındık ihracatımızın artırılmasını hedefliyoruz" dedi.



Geri Dön