04 / 05 / 2024

Ordu Yelken Kulüp arazisinin davası reddedildi!

Ordu Yelken Kulüp arazisinin davası reddedildi!

Ordu Büyükşehir Belediyesi, denize sıfır olan park bitişiğindeki yeşil alanı, otel için bir işadamına sattı Çevreciler, "Burada kamu yararı yoktur" diyerek konuyu yargıya taşıdı. Mahkeme ise "Kamu yararı siyasilerin dünya görüşüne göre belirlenir" dedi.



Ordu Büyükşehir Belediyesi, denize sıfır olan park bitişiğindeki yeşil alanı, otel için bir işadamına sattı Çevreciler, "Burada kamu yararı yoktur" diyerek konuyu yargıya taşıdı. Mahkeme ise "Kamu yararı siyasilerin dünya görüşüne göre belirlenir" dedi... 


Ordu'daki "Yeşil alan" davasında mahkeme, çok tartışılacak bir karar verdi. Ordu Büyükşehir Belediyesi, denize sıfır konumda olan çocuk parkı bitişiğindeki 867 bin 93 metrekare Yelken Kulüp arazisini ticarete açtı. 


Arazi, kat karşılığı otel yapılması için, 6.5 milyon lira bedelle bir işadamına verildi. Karar, Ordu halkını ayağa kaldırdı. Alanın, bitişiğindeki çocuk parkına eklenmesini isteyen Ordu Çevre Platformu, ihalenin iptali için mahkemeye başvurdu. 


Ordu İdare Mahkemesi ise tartışma yaratacak bir değerlendirmeyle davayı reddetti ve "Burada kamu yararı alanın parka eklenmesinden değil, ticarete açılmasından geçer" dedi. Kararda şu tespitler de yapıldı: 


SİYASI İRADENİN GÖRÜŞÜ: "Kamu yaran kavramının öznel niteliği dolayısıyla, idarenin kamu yararı amacı dışında hareket ettiğini açıkça gösteren kanıtların bulunmaması halinde, idarenin kamu yararı amacıyla hareket ettiğini varsaymak gerekmektedir. Kamu yararı kavramının, hukuki olmaktan çok siyasal ve ideolojik bir niteliği vardır. Çünkü kamu yararı, idari yetkileri kullananların dünya görüşüne göre farklı bir anlam taşır. 


KAMU YARARI VE YARGI: Bilirkişilerin ve mahkemelerin kamu yararının var olup olmadığını kendi takdirine göre değerlendirmesi, başka bir ifadeyle kendi kamu yararı anlayışını idarenin kamu yararı anlayışının yerine geçirmesi ve buna göre karar vermesi mümkün değildir. Salt en fazla kamu yararı ifa edecek çözümün, alanın tümüyle park alanına katılması olduğundan hareketle dava konusu imar planı değişikliklerinin kamu yar arma aykırı olduğu sonucuna ulaşılamaz." 


Sözcü


Geri Dön