05 / 05 / 2024

Ortak alanlarda aidat uygulaması!

Ortak alanlarda aidat uygulaması!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " ortak alanlarda aidat uygulaması " konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...



Konut sitelerinde mevzuatsal olarak KMK-da konusu geçen dört ortak alan tanımından bahsedilebilir: KMK madde 4, 10,67 ve  EK-madde 2.


KMK madde 10-da site giderlerine gelir elde etmek için imalatı yapılmış alanlar ile diğer maddelerde çeşitli açıklamalar için anılan kapıcı daireleri; amir maddelerde belirtilen olumlu karar oranının  sağlanması ile kiraya verilebilir.


Bu kiralamalarda, ayrıca bir  aidat istenmez, talep edilmez, uygulanmaz. Çünkü aidatın temeli gider avansına esas olan KMK maddesi ile  Yönetim Planının ilgili maddelerindeki  metne göre hazırlanan işletme projesidir. Bu projede bağımsız bölüm başına düşen aidatlar; KMK madde20-ye  veya  yönetim planında arsa payı, eşit veya m2 oranına  veay bunların karmasına göre belirlenir. (ki arsa payı olmayan bağımsız bölüm, bağımsız bölüme bağlanmamış arsa payından bahsedilemez)


Ortak alanlar KMK madde 10 veya EK-madde 2’ye konu olmasına göre herhangi bir özel kişi veya tüzel kişiliğe, çalışana, görevi dolayısı ile muhatap olunana ikamet veya ticari olarak  kiraya verilirken, bu kira miktarına aidat (ki sosyal gerek ve hukuki yetki yoktur illa da aidat olsun diyenlerin de gönlü olsun ) dahil edilir ve bu kira da aidat dışı gelirler olarak işletme projesine dahil edilebilir.


Tapuya bağımsız bölüm olarak şerh edilmemiş hiçbir alandan işletme projesi içinde olamayacağından aidat adı altında bir miktar alınamaz.


Alınca ne olur? Böyle aidat almasına sebep veya vesile  olan kimseye hukuki yaptırım olur mu? Hayır hiçbir şey olmaz. Acemilik olur, işi bilmezlik olur ? Bu yaptırım hukuki olanından daha ağırdır? Çünkü site yönetimi angarya, meslek veya  hobi değil yaşam tarzıdır.


http://www.konutsitesiyonetimi.com/SITEYONETIMLERIDANISMANICV.pdf


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


Site yönetimi ve malikler birliği iradesi!


Geri Dön