05 / 11 / 2024

Ortak alınan tarlanın paylaşımı nasıl olur?

Ortak alınan tarlanın paylaşımı nasıl olur?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Eşim, babası ile ortak tarla almış ve parasını yarı yarıya ödemişler. Ama eşim parayı bırakıp işine dönmüş. Baba da tarlayı kendi adına yapmış. Şimdi eşim hakkı olan yarısını istiyor, ağabeyi ise vermiyor. Bunu nasıl alırız?' sorusunu yanıtladı.




Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun Eşim, babası ile ortak tarla almış ve parasını yarı yarıya ödemişler. Ama eşim parayı bırakıp işine dönmüş. Baba da tarlayı kendi adına yapmış. Şimdi eşim hakkı olan yarısını istiyor, ağabeyi ise vermiyor. Bunu nasıl alırız?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Ortak alınan tarlanın paylaşımı nasıl olur?

Eşim, babası ile ortak tarla almış ve parasını yarı yarıya ödemişler. Ama eşim parayı bırakıp işine dönmüş. Baba da tarlayı kendi adına yapmış. Şimdi eşim hakkı olan yarısını istiyor, ağabeyi ise vermiyor. Bunu nasıl alırız? F.A.

Okuyucumun olayı öyle basit şekilde halledilecek bir olay değil. Genel kural; tapu kayıtlarında gayrimenkul kim adına tescilli görünüyorsa, onun malı olduğudur. ‘Zamanında ben de para verdim’ diyerek, adına tescil talep etmek ve bunu kabul ettirmek pek mümkün görünmüyor. Ancak okuyucumun anlatımından, olayın yanlış istikamette geliştiğini farkediyorum.

Anlatımda ne deniyor? ‘Babası ile birlikte tarla alındı, tarla baba adına tescil olundu.’ Peki bugün ihtilaf kiminle? Ağabeyi tescile yanaşmıyor. Yani ihtilaf ağabey ile. Talep niye babadan değil? Şayet baba hayattaysa, baba-evlat karşılıklı görüşüp bir çare arayacak, ağabey bu olayda söz sahibi olmayacak.

Ağabeyin devreye girmesi hususunun akla getirdiği durum şu; şayet baba vefat ettiyse (bunun soruda belirtilmesi gerekirdi), evet okuyucumun eşi mirasçı sıfatı ile hisse sahibi olacak. Ama önceden yarı hisseye sahip olabildiğini ispatlasaydı, elbette daha büyük bir pay alacaktı.

Ama vefat söz konusu olsa dahi okuyucuma, ‘dava aç, yarı hisseyi adına tescil ettirebilirsin’ diyemeyeceğim. Böyle bir davanın kabulünün yüzde oranının çok düşük olduğunu, bu riski göğüslemenin bir miktar daha zarar doğuracağını ifade etmek isterim.


Geri Dön