28 / 04 / 2024

Ortak tapu nedir?

Ortak tapu nedir?

Ortak tapu, gayrimenkul alanında sıkça kullanılan önemli kavramlardan biridir. Gayrimenkul sahipliği, tapu belgeleri aracılığıyla belirlendiği için tapu türlerinin ne anlama geldiğini bilmek önemlidir. Ortak tapu da bazı hakları temsil eden bir belge türüdür. Peki ortak tapu nedir?



ORTAK TAPU NE ANLAMA GELİR?

Paylı mülkiyet, bir taşınmazın maddi olarak bölünmemiş olduğu durumda birden fazla kişinin belirli paylarla sahip olduğu bir mülkiyet türünü ifade eder. Bu mülkiyet türünde, ilgili taşınmazın tamamı üzerindeki haklar, belirli oranlarda sahipler arasında paylaşılmıştır. Her bir sahip, malın herhangi bir bölgesi üzerinde sahip olduğu pay oranı kadar mülkiyet hakkına sahiptir. Öte yandan elbirliği mülkiyeti, daha özgün bir mülkiyet şeklidir. Elbirliği mülkiyetinde ise belirli oranlar bulunmaz; birden fazla kişi, taşınmazın her noktasında eşit haklara sahip olur. Paylı mülkiyet veya elbirliği mülkiyeti durumlarında, birden fazla sahibin payı olan taşınmazın tapusu genellikle 'ortak tapu' ya da 'hisseli tapu' olarak adlandırılır.

Ortak tapu nedir?

ORTAK TAPU NASIL ALINIR VE SATILIR?

Ortak tapu alım işlemi resmi olarak tapu dairesinde gerçekleştirilir.  Ortak tapu alımı, normal bir tapu alımı işleminden farklı değildir. Bu işlem için, ilgili taşınmazın hisse sahibi veya onun adına vekalet verilmiş bir kişi, tapu dairesine başvurur. Eğer taşınmaz üzerinde hissesi bulunan bir ipotek veya haciz gibi yükümlülükler varsa, tapu memuru bu durumu hisseli tapu alımı yapacak kişiye aktarır. Gerekli harç ve masrafların ödenmesinin ardından gerekli imzalar atılarak hisseli tapu alma işlemi tamamlanır.

Bu noktada bazı unsurlara dikkat etmekte fayda vardır. Zira, diğer hissedarlar söz konusu işleme itiraz etme hakkına sahiptir. Önalım hakkı da kullanılarak işlem yapılamaz. Aynı şekilde, hisseli tapunun satışında da dikkat edilmesi gereken birkaç detay bulunmaktadır. Hisseli tapu satışı gerçekleştiğinde, belirli bir kısmın değil, belirli bir oranın satıldığı unutulmamalıdır. Yani, tapunun sahibi olan kişi, taşınmazın tümü üzerinde sahip olduğu oranı satar. Bu noktada, hisseli tapusunu satışa sunan kişi, bizzat tapu dairesine gitmeli veya noter aracılığıyla vekalet verdiği bir temsilciyi görevlendirmelidir.

Tapu devri nasıl yapılır? Tapu devir masrafları kaç para? Tapu devir için ne gerekli? Tapu devir kaç TL?

Web tapu nedir? Web tapu nasıl kullanılır? 

Adıma kayıtlı taşınmazı e-devletten göremiyorum, ne yapmam gerekir?


Geri Dön