28 / 04 / 2024

Topraktan tapu nedir?

Topraktan tapu nedir?

İnşaatı devam eden bir projeden daire satın almak, "topraktan tapu" kavramını ortaya çıkarıyor. Bu durumda topraktan tapu nedir, yanıtı ve detayları haberimizde...



Topraktan tapu nedir?

Topraktan tapu kavramı, inşaatı tamamlanmayan yapılarda; inşaatı tamamlanmış fakat imara uygun olmayan ve iskanın verilemediği yapılarda ve kaçak olarak inşa edilen bunun sonucunda tapuda hala arsa niteliğinde görünen gayrimenkullerin satışı sırasında gündeme geliyor. "Topraktan tapu nedir?" daha detaylı bir şekilde anlatmak gerekirse;


"Topraktan tapu" satışına konu olan durumları yukarıda da belirttiğimiz gibi 3'e ayırabiliriz.


İnşaatı tamamlanmayan yapılar

Bu gibi satışlar, kat karşılığında inşaat yapan müteahhitlerin kullandığı satış yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Eğer müteahhit, kendi payına düşen bölümleri inşaatı tamamlamadan başka kişilere satıyorsa, devreye "Topraktan tapu" giriyor. 


Çünkü ortada satışa konu olabilecek daire henüz bulunmuyor. Bu nedenle yapılan satış toprak üzerinden gösteriliyor. 


İskan belgesi olmayan yapılar

İnşaat çalışmaları biten fakat tasdiklenen projesine uygun olarak yapılmayan yapılara iskan belgesi verilmiyor. Böyle bir yapı ile alakalı satış söz konusu olduğunda müteahhit müşterisine arsasının bir kısmını hisse olarak satmış oluyor. 


Bunun nedeni ise tapu müdürlüğünde bu yapının arsa olarak gözükmesidir.


Kaçak yapılar

Bir arazi üzerinde kaçak olarak yapılan yapıların satışı da topraktan tapu satışının konusuna giriyor. Bunun da nedeni ise yine bu yapının kaçak olarak yapıldığı için Tapu Müdürlüğünde arsa olarak gözükmesidir.  



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön