29 / 04 / 2024

Ortodoks Kilisesi Vakfı'nın arazisine cami mi yapılacak?

Ortodoks Kilisesi Vakfı'nın arazisine cami mi yapılacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ortodoks Kilisesi Vakfı'na ait arazinin planlarını bir kez daha değiştirirken, yeni planda ise arazinin bir bölümünün cami alanı olarak ayrıldığı görüldü.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinde Şişli Endüstri Meslek Lisesi ve Şişli Belediyesi Hizmet binasının bulunduğu, Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı'na ait arazinin planlarını bir kez daha değiştirdi. Bakanlık yeni planda arazinin bir kısmını eğitim alanı olarak düşünürken, bir köşeyi de cami alanı olarak ayırdı. Böylelikle Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ve güney ucunda Şişli Belediye Hizmet binasının bulunduğu yaklaşık 70 bin metrekarelik arazinin planları, rant için bir kez daha değiştirilmiş oldu. Söz konusu arazi, azınlık vakıflarına ait arazilerin iadesi Kararnamesi gereğince Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı'na iade edilmişti. Vakıf, eğitim tesisi alanı olan araziyi devraldıktan sonra, Taşyapı inşaat firması ile kat karşılığı anlaşmıştı. Yapılan plan değişikliği ile arazi AVM, turizm tesisi ve konut alanına alınmıştı. Ancak, yüksek yoğunluklu yapılaşma getiren plana, İstanbul Şehir Plancıları Odası itiraz etmiş ve İstanbul 8. İdare Mahkemesi 20 Mart 2014 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Yürütmeyi durdurma kararının ardından, bazı değişiklikler içeren bir başka plan hazırlandı. 


Park alanı değiştirildi Yeni plana göre arazinin kuzeyinde bulunan ve önceki planda park alanı olarak ayrılan kısım, "Mesleki ve Teknik Öğretim Tesisi Alanı" olarak belirlendi. Park alanı ise arazinin güneybatı kısmına kaydırıldı. Ancak yeni planda asıl dikkat çeken, arazinin güney ucundaki Şişli Belediyesi'ne ait arazinin bir kısmını da içine alan kesimin cami alanı olarak ayrılması. Arazinin geri kalan büyük bölümü ise "Özel Proje Alanı" kapsamında "Ticaret+Turizm + Konut Alanı" olarak planlara işlendi. Bu alanda iş merkezi, ofis, büro, alışveriş merkezleri, çok katlı mağaza, otel, motel konaklama tesisleri, yeme içme üniteleri, konut ve apart konut kullanımları yapılabilecek. Eğitim ve park alanının kamuya bedelsiz terk edilmesi halinde ise, yapılacak olan inşaat emsalinin brüt parsel üzerinden hesaplanması ayrıcalığı getirilmesi de dikkat çekici. 


Şişli Belediyesi'nin binası Çağlayan'daki Adliye Binası'nın yapıldığı yerde bulunan Şişli Belediyesi'nin arazisine karşılık Hazine, Şişli Endüstri Meslek Lisesi'nin güneyindeki araziyi vermişti. Verilen arazi daha büyük olduğu için Şişli Belediyesi Hazine'ye ayrıca ödeme yapmıştı. Ancak daha sonra arazi azınlık vakfına devredilince sorun çıkmış. Kilise Vakfı, Şişli Belediyesi'nin yapımına başladığı hizmet binası inşaatını durdurmasını istemişti. Yeni planda, Şişli Belediyesi'ne verilen arazinin bir kısmı ise cami alanı olarak ayrıldı. 

Yurt Gazetesi 


Geri Dön