02 / 05 / 2024

Osman Ayık: Ramazan ayının turizm hareketliliğinden umutluyuz!

Osman Ayık: Ramazan ayının turizm hareketliliğinden umutluyuz!

TÜROFED Başkanı Osman Ayık, Ramazan ayının iç piyasaya getireceği turizm hareketliliğinden ümitli olduklarını söyledi.



Rusya ve bağımsız devletlerden gelen turist sayısının azalması kıyı bölgelerini olumsuz etkiledi. Özellikle Antalya, ilk 6 ayda geçen yıla oranla yüzde 10 geriledi. Turizmciler, zararı en aza indirmek için kemer sıkıp fiyat indirimine gitti. Rusya pazarında yüzde 32'lik kaybın olduğunu belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Ramazan ayının iç piyasaya getireceği hareketlilikten ümitli olduklarını söyledi. 



Rusya'nın etkisi Kayıp bir yıl yaşanıyormuş gibi bir izlenimin olduğunu dile getiren Osman Ayık, yaşanan kaybı Rusya ve bağımsız devletlerden gelen akışın yavaşlamasına bağladı. Yaşanan durumun turizmcilerin kontrolü dışında gelişen bir takım olaylardan kaynaklandığına değinen Başkan Ayık, sezonun kıyı bölgelerinde kayıpla kapanacağını belirterek, "Bu sene bu kayıpları minimize etmek için elimizden gelen her türlü çabayı harcayacağız ama muhtemelen kıyı bölgelerinde belli başlı bir kayıpla kapanacak sezon" dedi. 



Ramazan beklentisi Pazardaki küçülmenin etkilerinin en aza indirilmesi için turizmcilerin fiyatlarda indirim yapmak zorunda kaldığını belirten TÜROFED Başkanı Osman Ayık, ancak bu şekilde bir tedbir alabileceklerini söyledi. Antalya'da 2015 yılının ilk (5 ayında ciddi kayıpların olduğunu da dile getiren Ayık, Ramazan ayının gelmesinin ardından iç pazarda bir hareketlilik beklediklerini söyledi. Alman pazarında yüzde 13'lük bir artış buna karşın Rusya pazarında ise yüzde 32'lik bir eksilmenin olduğunu da belirten Ayık, "Fiyat indirimleri yapılmak zorunda gibi gözüküyor. Başka şekilde bir tedbir almak çok mümkün gibi gö zükmüyor. Tesisine göre değişen oranlarda indirimler yapılıyor müşteri kazanılsın diye ancak hala yeterli olmadığım görüyoruz. Ramazan ayı bu yıl biraz daha geri geldi ve ister is temez iç pazarın tatil aralığı uzadı. Muhtemelen olumlu etkilerini bu sezon bekliyoruz" diye konuştu. 



Yeni Asır


Geri Dön