28 / 04 / 2024

Osman Ayık: Turizmde 2023 hedefini 2020'ye çekeceğiz!

Osman Ayık: Turizmde 2023 hedefini 2020'ye çekeceğiz!

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, turizm sektörü için belirlenen 2023 hedeflerindeki 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri hedefini 5 yıl öne çekmeyi amaçladıklarını söyledi.



Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, turizm sektörü için belirlenen 2023 hedeflerindeki 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri hedefini 5 yıl öne çekmeyi amaçladıklarını söyledi. Ayık, "Bu hedefi 2018-2020 yılında yakalamak istiyoruz. Her noktada 12 ay turizmle bu hedefi tutturacağız" dedi. 

'Önce ülkeni tanı' kampanyası Kitlesel turizmde Türkiye'nin dünyada önemli bir noktaya geldiğini ve 6'ncı sıraya yükseldiğini kaydeden Ayık, iç pazarın da geliştirilmesi yönündeki çalışmalara ağırlık vereceklerini söyledi. 

Ayık, şöyle konuştu: "Barış sürecinin etkisiyle 'önce ülkemizi tanıyalım' çerçevesi içinde iç turizmi hareketlendirmeyi amaçlıyoruz. Ülkemizde son dönemde ulaşım imkanları çok gelişti. Bu imkanların turizme katkısını artırmak istiyoruz. Turizmde Yunanistan'ı geçtik. Şimdi hedefimiz İspanya ve İtalya'nın rakamlarını yakalamak. İspanya ve İtalya'da turizmin yüzde 25'i iç turizmden kaynaklanıyor. Bizde bu oran yüzde 10-15 seviyesinde. Bunu bir an önce geliştirmek istiyoruz." 'Kıyılardan içeriye yöneleceğiz' Potansiyeli gören uluslararası otel zincirlerinin Türkiye'deki yatırımlarını hızlandırdığını vurgulayan Ayık, şunları söyledi: "Türkiye'nin kıyı turizminde yakaladığı dinamizmi iç kesimlere aktarma çalışmalarımız olacak. 

Kıyılarımız için gelen yabancı misafirlerimize Türkiye'yi bütün yönleriyle tanıtmak istiyoruz. Türkiye'ye gelen turistlerin yüzde 60'ı kıyılara gidiyor. İlk hedefimiz bunu yüzde 50'ye düşürerek, bu yüzde 10'luk bölümü iç bölgelere yöneltmek olacak. Kültür turizmi, kaplıca ve termallerle Türkiye'nin zenginliklerini ön plana çıkartıp, bu ürün çeşitliliğiyle turizmde devamlılığı sağlamak amacında Turizmdeki hedefleri yakalayabilmek için bazı yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade eden Osman Ayık, "Bu konuda hükümetle istişarelerimiz olacak. 

2634 sayılı yasada bazı yenilemeler, güncellemeler gerekiyor. Bazı yönetmeliklerin çıkartılması gerekiyor. 

Turizm Bakanlığı'nın koordinatör bakanlık hüviyetine dönüştürülmesi, etkinliğinin artırılması ve yetkilerini daha kolay kullanabilmesi gerek. Turizm yatırımlarına dönük bürokratik işlemlerinin azaltılmasını talep ediyoruz" diye konuştu. 


Fehim Genç/Milliyet Gazetesi


Geri Dön