16 / 11 / 2024

Osmangazi'de Yaşayan Tarih Hisar İçi projesi başlıyor!

Osmangazi'de Yaşayan Tarih Hisar İçi projesi başlıyor!

OSMANGAZİ Belediyesi, ‘Yaşayan Tarih Hisar İçi’ sloganıyla hazırladığı proje ile Hisar İçi bölgesindeki tarihi dokuyu ortaya çıkartıyor. Dündar, yürütecekleri çalışmalarla bölgeyi açık hava müzesine dönüştüreceklerini söyledi.




OSMANGAZİ Belediyesi, ‘Yaşayan Tarih Hisar İçi’ sloganıyla hazırladığı proje ile Hisar İçi bölgesindeki tarihi dokuyu ortaya çıkartıyor. Eski Bursa’yı günümüze taşıyacak olan projeyi basın mensuplarına tanıtan Osmangazi Belediye Başkanı Ak Partili Mustafa Dündar, yürütecekleri çalışmalarla bölgeyi açık hava müzesine dönüştüreceklerini söyledi.


Osmangazi Belediyesi, Bursa’nın ilk yerleşim yeri olan Hisar İçi’ni yaşayan bir tarih olarak korunup yaşatılması, özgün özellikleriyle geleceğe aktarılması, eski Bursa’nın ortaya çıkartılması için ‘Yaşayan Tarih Hisar İçi’ projesini hayata geçiriyor. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Saltanat Kapı’dan girilerek başlayan, Pınarbaşı Meydanı’na kadar devam ve içerisindeki 4 mahallenin yer aldığı 40 hektarlık alanı kapsayan projeyi Bursa’nın ulusal ve yerel medya temsilcilerine tanıttı.


Hisar İçi Bölgesi’nin dar ve tarih dolu sokaklarını basın mensupları ile birlikte gezerek yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler veren Başkan Dündar, “Hisar İçi’ni eski tarihi dokusuna yeniden kavuşturmak, burasını tarihi, turistik ve ticaret özellikleriyle birlikte gece gündüz yaşayan bir kent haline döndürmek çalışmalarımızın ana amacını oluşturuyor. Bu amaçla Hisar İçi’nde etaplar halinde gerçekleştirilecek tarihi dokuya uygun ve yapı ve sokak düzenlemelerinin yanında, müzeler, atölyeler, arasta türü ticaret merkezleri, bahçe restoranları, seyir terasları ile tercihli alan olarak konut kullanımlı ya da pansiyon, konukevi türü işletilebilecek konaklama tesislerinin yapımını planlıyoruz” dedi.


Hisar’ın tarihi hakkında da bilgiler aktaran Başkan Dündar, “Burası Osmanlı’nın 1326 yılında fethetmiş olduğu Bursa. Etrafı surlarla çevrili olan ve içerisinde 4 tane mahallemizin yer aldığı bir yaşam merkezi. 2 bin 300 yıllık tarihe sahip olan bu bölgede, Osmanlıdan önce Roma ve Bizans bölgede yaşam sürmüş. Yani zengin bir tarihe sahip. Osmanlı’nın 1326 yılında fethetmesiyle birlikte Bursa Başkent oldu. Bu dönemde Hisar İçi’ne Bursa Evleri olarak adlandırdığımız sivil mimarlık örneği konutlar inşa edildi. Bugün bu bölgede hangi tarihi eserlerin yer aldığını gezerek gördük. Osmanlı’nın Bursa’yı fethettiğinde inşa etmiş olduğu ilk cami olan Alaaddinbey Camii burada bulunuyor. Ayrıca Üftade Camii, Kavaklı Camii, Güranlı Mescidi, Şahadet Camii, Osman Gazi ve Organ Gazi türbeleri ile Lala Şahin Paşa Medresesi gibi erken Osmanlı döneminin önemli anıtsal yapı örnekleri burada bulunuyor.İlk yerleşim alanı olması nedeniyle, geçmişten günümüze birçok medeniyete ait izleri görebileceğimiz Hisar İçi, Bursa tarih ve kültür yolu üzerinde en önemli bölge niteliğindedir. Şehrin büyüyüp gelişmesi Türkler sayesinde olmuştur” dedi.


Osmangazi Belediyesi’nin Hisar’daki tarihi dokuyu ortaya çıkarmak adına yürüttüğü çalışmalardan bir tanesi de Hisar Arkeopark Projesi. Toplam 8 bin 500 metrekare alan üzerinde yürütülen kazı çalışmalar hakkında da basn mensuplarına bilgiler veren Başkan Dündar, “Yaptığımız kazılarda Bursa’da hüküm sürmüş olan Roma, Bizans ve Osmanlı dönemi eserlerini görüyoruz. İlk kademeyi kazdığımızda, Osmanlı döneminde yapılmış olan ve Pınarbaşı’ndan akan suyun dağıtıldığı su künklerini görüyoruz. Bir alt kademede, Bizans dönemi mermerlerine rastlıyoruz. Son katmanda ise Roma dönemi mozaiklerini buluyoruz. Bölge kurulurken 4 ana cadde olan Ortapazar Caddesi, Kavaklı Caddesi, Oruçbey ve Zindankapı Caddeleri üzerinde yer alacak şekilde planlanmış. Bu caddeler günümüze gelene kadar özgün halini yitirmiştir. Özellikle Ortapazar Caddesi, yüksek katlı betonerme binalarla dolduğundan özgün dokusunu koruyamamıştır. İşte biz çekirdek alan olarak belirlediğimiz 40 hektarlık alanda yenileme çalışması yürüteceğiz. Bu tarihi doku içerisinde Osmangazi Çıkmazı, Kale Sokak, Üftade Çıkmazı, Alaaddin Bey Caddesi üzerinde yaptığımız yenileme ve restorasyon çalışmaları ile bölgeye değer katmaya çalışıyoruz. Yürütülen çalışmalarla bölge ekonomik anlamda da gelişim yaşıyor. Yeni butik otellerin açıldığını görüyoruz” dedi.


Milliyet


Geri Dön