22 / 12 / 2024

Oteller nakit paraya sıkıştı! Kredi borçları 100 milyara dayanacak!

Oteller nakit paraya sıkıştı! Kredi borçları 100 milyara dayanacak!

Nakit akışını yönetemeyen oteller, kredi yoluna gitti. 2022’nin ilk altı ayında oteller bankalardan 21 milyar lira kredi kullanırken, bu yıl rakam 64 milyar liraya yükseldi. Artışın yıl sonuna kadar 100 milyar lirayı bulması bekleniyor.



Dunya.com’dan Mehtap Halıcı’nın haberine göre maliyetlerin artması, personel giderleri, otellerde kalış sürelerinin düşmesi gibi nedenlerden otellerin nakit akışı bozulurken bu durumu yönetemeyen oteller, kredi çekme yoluna gitti. 2023 yılının ilk 6 ayında, otellerin bankalardan kullandığı nakdi kredi borçları 64 milyar lira artış gösterdi. Bu rakamın sadece 41 milyar lirası Haziran ayındaki işlemlerden oluştu. Kredi borçlarındaki artışın ise, yıl sonuna kadar 100 milyar lirayı bulacağı tahmin ediliyor.

SEKTÖR İÇİN ALARM!

Turizm Databank Kurucusu ve Ekonomist Erol Karabulut, Türkiye’de irili-ufaklı 10 bin otel olduğunu belirterek, BDDK verilerine göre, bankalara borçlanan otellerin büyük oteller olduğunu söyledi ve “Böyle giderse kredi borçlarındaki artış yıl sonunda 100 milyar liraya ulaşır” dedi.

Aylık 6-8 milyar TL’ye denk gelen rakamın Haziran ayında çok yükseldiğine dikkat çeken Karabulut, bunun ortalamada 5,5 katın üzerine çıktığını belirterek, “Son 4-5 yılın hiçbir ayında bu denli bir kredi artışı olmamıştı. Bu sektör için bir alarm mı? Bunu Ağustos-Eylül aylarında göreceğiz” ifadesini kullandı.

 Oteller nakit paraya sıkıştı! Kredi borçları 100 milyara dayanacak!

BATIK ORANLARI YÜZDE 15’İ BULABİLİR

Sezondaki doluluk oranlarının düşmesinin devamı halinde sene sonunda BDDK’nın da bu rakamları mecburen göstereceğini belirten Karabulut, “Eski sisteme döndüğü zaman batık oranlarını yüzde 5’ler, 10’lar, 15’ler seviyelerinde görebiliriz. Geçen yıl oteller iyi ciro yaptığı için o ciroyu genel işleyiş içinde harcadı. Sorunu hissetmediler. Ancak 3-4 yıldır ödenmemiş, biriken kredileri var” şeklinde konuştu.

Yatak hacimleri fazla olan ve büyük paralar çeviren, sermayeye ihtiyacı olan otellerin sayısının ise 700-800 civarlarında olduğunu belirten Karabulut, “Bu kredi borçlanmalarında bahsedilen miktarlar büyük otellerin kullandığı paralar. Küçük çaplı otellerde 2-3 milyon TL, orta ölçeklilerde de ise bu rakam 50 milyon TL’yi geçmez. Devlet ticari sır olduğu için açıklayamaz ama bankalar biliyor. Birçok büyük zincir otel markası ücretsiz izin yöntemini deniyor. Yabancılar artık evlerde daha çok gecelemeyi tercih ediyor. Antalya’da yılda 16-17 bin konut satılıyor ve bunun 10 yıla vurulması halinde yaklaşık 200 bin konut anlamına gelir. Bunları kiraya da veriyorlar. Otele gitmesi gereken kişi otele gitmiyor. Bu da doluluğu olumsuz etkiliyor” şeklinde konuştu.


 


Geri Dön