15 / 05 / 2024

Oto talebi daraldıkça daraldı! Gözler otoda vergi indiriminde

Oto talebi daraldıkça daraldı! Gözler otoda vergi indiriminde

Otomotivde tedarik krizi gevşedi ancak bu kez de talepte büyük kayıp yaşanıyor. Kur artışı ve enflasyonist baskıyla otomobil fiyatlarının hızla yükselmesi ve krediye erişimde yaşanan zorluklar satışlarda düşüşe neden olmuştu. Sektör temsilcileri vergi indirimi bekliyor.



Yüzde 70 ÖTV dilimine giren bir iki modelin manuel vitesli ve düşük donanımlı başlangıç versiyonu dışında, Türkiye’de en ucuz otomobilin fiyatı 400 bin TL’yi aştı. Orta segment SUV araçlardaysa da fiyatlar 700 bin TL’nin üzerine çıktı. En son Ağustos 2021’de ÖTV matrahlarında güncelleme yapılmış, bu yılın ocak ayında 60 ve 70 ara baremler eklenmişti. 

Sektör yetkilileri geçen ağustosta benzer bir düzenleme bekliyordu. Ancak bu yönde bir gelişme olmadı. Sektör bu konudaki umudunu koruyor. Bazı sektör temsilcilerine göre, ÖTV matrahlarına yönelik bir düzenleme her an çıkabilir. Hatta bu umudu taşıyan birçok otomotivcinin her gece Resmi Gazeteye baktığı belirtiliyor.

Otomotiv sektörü temsilcileri, matrahta bir güncelleme yapılmadığı takdirde normal şartlarda tüm yılın satışlarının yüzde 40’ın yapıldığı son çeyrekte kaybın büyümesinden endişe duyuyor. Otomotivde geçen yılın satış rakamlarını yakalama umudu kalmasa da en azından çok büyük bir daralmanın önüne geçilmesini umuta bekliyorlar.

Editör Notu: Bu haber 12 Eylül 2022 tarihinde saat 06.30'da yazıldı. An itibarıyla dolar kuru 18 lira 22 kuruş, euro 18 lira 38 kuruş, altının gramı ise 1.007 lira değerindedir.

Apple zamlarından sonra iPhone 11, 12 ve 13 cep telefonları A101'de ne kadar oldu? İşte 11 Eylül 2022 fiyat listesi...

Tefal.com.tr’de yüzde 20’ye varan indirim fırsatı! İşte 12 Eylül 2022 fiyat listesi

Altının üç ay sonrası fiyatını açıkladı! Kemerlerinizi sıkı bağlayın geliyor! Tuzağa düşmeyin


 

 


Geri Dön