19 / 05 / 2024

Otomobil devi binlerce çalışanını işten çıkaracak

Otomobil devi binlerce çalışanını işten çıkaracak

Otomobil sektöründe elektrik araçların üretim ve satışta ağırlık kazanmasıyla büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Ancak yaşanan bu dönüşüm büyük bir işsizlik sorununu da beraberinde getiriyor.



Söz konusu plan çerçevesinde Almanya'nın Köln kentinde en az 2 bin 500 kişinin işten çıkarılmasının beklendiği kaydedildi.

FORD'UN KÖLN'DE 14 BİN ÇALIŞANI VAR

2022’de Avrupa'da yüzde 20 artışla 1.2 milyon adet elektrikli otomobil satıldı. Bu dönüşüm büyük bir işsizlik sorununu da beraberinde getiriyor. Otomobil üreticisi Ford'un Avrupa ülkelerindeki tesislerinde çalışan binlerce işçiyi işten çıkarma hazırlığı yaptığı belirtildi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli dev otomobil üreticisi Ford'un, Avrupa ülkelerindeki tesislerinde istihdam edilen çok sayıda çalışanın işine son vermeyi planladığı kaydedildi. Ford bir süre önce aldığı kararla 14 bin kişinin istihdam edildiği, Almanya'nın Köln kentindeki fabrikasında içten yanmalı motorlu araçların üretimini tamamen durdurup, elektrikli araç üretimine geçileceğini ilan etmişti

SENDİKA AÇIKLAMA YAPTI

Alman IG Metall sendikası temsilcisi Paul Hecker Pazartesi günü Almanya'nın Köln şehrinde, Ford tesislerinde düzenlenen sendika toplantısının ardından yaptığı açıklamada, şirket yönetiminin işyeri işçi temsilciliğine sunduğu belgelere atıfta bulunarak, işten çıkarma dalgasından fabrikanın ürün geliştirme biriminde çalışan personelin üçte ikisinin etkileneceğini ifade etti. Sendika tarafından yapılan açıklamada, en kötü durumda yönetim kademesinde çalışan her beş personelden birinin de işini kaybedebileceği dile getirildi. Sendika söz konusu olumsuz gelişmelerden en fazla Ford'un Almanya'da bulunan tesislerinin etkileneceğini bildirdi.

"2500 KİŞİ İŞSİZ KALACAK"

Köln'deki tesislerde yaklaşık 14 bin kişiyi istihdam eden Ford'un yönetiminden ise sendikanın açıklamalarıyla ilgili herhangi bir değerlendirme yapılmazken, geçtiğimiz hafta cuma günü yapılan bir duyuruya atıfta bulunuldu. Yapılan açıklamada Ford'un Avrupa'da elektrikli otomobil üretimini desteklediği ve olası bir yeniden yapılanma konusundaki spekülasyonlar hakkında yorum yapılmayacağı ifade edildi.

Radio Köln ise konuya ilişkin aktardığı haberinde şirketin Almanya tesislerinde ürün geliştirme biriminde çalışan 3 bin 800 kişinin yarıdan fazlasının işini kaybedeceğini duyurdu. Radio Köln'ün haberinde söz konusu 2 bin 800 kişinin yüzde 65'inin 2024 yılına kadar işlerine son verileceği iddia edildi. Söz konusu habere göre en az 2 bin 500 kişi işten çıkarılmış olacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön