21 / 05 / 2024

Otomobilde matrah düzenlemesi! Büyük indirimde geri sayım başladı! Hangi otomobillerde fiyat düşecek?

Otomobilde matrah düzenlemesi! Büyük indirimde geri sayım başladı! Hangi otomobillerde fiyat düşecek?

Sıfır otomobil almak isteyen vatandaşların beklediği haber geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, otomobilde matrah uygulamasının 1 Aralık 2022 itibarıyla hayata geçirileceğini duyurdu. Peki, hangi araçta ne kadar indirim olacak? Matrah uygulaması ne demek? İşte detaylar...



Otomobilde matrah düzenlemesi! Büyük indirimde geri sayım başladı! Hangi otomobillerde fiyat düşecek?

426 BİN TL'YE DÜŞECEK

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre; indirimle ÖTV'ye esas olan rakam düşeceği için otomobil fiyatları da indirilecek. Yüzde 45'lik dilimin matrahı 250 bin TL'ye yükselirse, yüzde 80'lik ÖTV dilimindeki araç yüzde 45 dilimine girecek ve 531 bin TL'lik fiyatı 426 bin TL'ye inecek.

UYGULAMA 1 ARALIK'TA BAŞLIYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği ile görüşmesinde otomobilde matrah düzenlemesinde sona gelindiğini ve uygulamanın 1 Aralık 2022 itibarıyla hayata geçirileceğini bildirdi.

OYDER Başkanı Altuğ Erciş, Bakan Nebati'ye matrah güncellemesi talebini ilettiklerini kaydederek, "Ayrıca otomobil alımlarında, tüketicilerin krediye ulaşma konusunda yaşadıkları zorlukları da Bakanımıza aktardık" dedi. Erciş "Matrah güncellemesinin bir zaruret haline geldiğini bildiklerini ve bu konuda çalışma yapıldığını, en kısa sürede konunun sonuca bağlanacağını ilettiler. Diğer sorunlarla ilgili çalışmaya ve sektörü rahatlatacak adımlar atmaya devam edeceklerini ifade ettiler" diye açıkladı.

Otomobilde matrah düzenlemesi! Büyük indirimde geri sayım başladı! Hangi otomobillerde fiyat düşecek?

İŞTE ADIM ADIM MATRAH HESABI

Matrah, vergilendirmeye esas olan kazancın belirlenmesinde temel alınarak bir gelirin üzerindeki giderler düşülerek elde edilen tutar üzerinden hesaplanıyor.

Yüze 80'lik ÖTV dilimindeki aracın fiyatı yeni düzenlemeyle birlikte 500 bin TL, yüzde 70'de 472 bin TL, yüzde 60'ta 444 bin TL ve yüzde 50'de ise 415 bin TL olacak. Böylece matrah vergisi hesaplamasında kullanılan gelir miktarı oluşturulur. Burada matrah indirimi otomobilin herhangi bir vergi olmadan çıplak fiyatını temsil ediyor.


Güncel matrah limitleri: 120 bin liraya kadar yüzde 45, 120 bin 150 bin lira arası yüzde 50, 150 bin 175 bin arası yüzde 60, 175 bin 200 bin arası yüzde 70 ve 200 bin lira üzeri yüzde 80. Motor hacmi 1.6 litreyi geçmeyen sıfır araçlar için geçerli olacak. Vergi öncesi fiyatları ifade eder.

EN SON DEĞİŞİKLİK OCAK AYINDA YAPILMIŞTI

Otomobilde ÖTV değişikliği en son ocak ayında yapılmıştı. Böylece, değişiklik öncesinde yüzde 80 ÖTV diliminin alt sınırında yer alan modellerin bazıları yüzde 10 kadar fiyat indirimi yaşayarak yüzde 70 ve yüzde 60 ÖTV dilimine geçmişti.

Normalde yüzde 122.9 artması gereken MTV'de de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yetkisini kullanarak bu oranı daha az artırması ön görülüyor.

Hakmar Express indirimli aktüel kataloğunda ayçiçek yağı 134 TL! Hakmar kataloğu 22 Kasım 2022

2023 asgari ücrete gelecek zam iddiası peş peşe geldi! Asgari ücrete yüzde kaç zam gelecek? İşte zamlı maaş oranları...

Doğal Gaz Tüketim Desteği nedir? Doğalgaz destek parası ne kadar? 2022 doğalgaz desteği kimlere verilecek?


Geri Dön