29 / 06 / 2024

Otomotivde kriz yaratan '7 Temmuz' tarihi çıkmazında son nokta! Sadece bu araçların satışı ve üretimi 2 ay ertelendi!

Otomotivde kriz yaratan '7 Temmuz' tarihi çıkmazında son nokta! Sadece bu araçların satışı ve üretimi 2 ay ertelendi!

Araba fiyatlarını yükseltmesi beklenen ve AB'deki güvenlik şartlarını zorunlu hale getiren yönetmeliğin yürürlüğe girme tarihi 7 Temmuz'dan 31 Ağustos'a ertelendi. Gazeteci Emre Özpeynirci, sosyal medya hesabından duyurdu. 



Türkiye'de, 7 Temmuz günü yürürlüğe girecek olan Avrupa Birliği'nin (AB) araçların daha güvenli ve standart donanımlarında bu güvenlik paketlerini ekleyerek üretim yapmaları yönündeki yönetmelik tarhihinin 31 Ağustos'a ertelenmesiyle ilgili çıkan haberler doğru değil.  Gazeteci Emre Özpeynirci sabah saatlerinde tarih değişkliği ile ilgili yaptığı paylaşımın altına 'yanlış alarm' diyerek doğru bilgiyi açıkladı. 

7 Temmuz'da araba piyasasını ne bekliyordu? Öncelikle 7 Temmuz tarihinde araba piyasasını ilgilendiren yeni yömnetmelikten bahsedelim. GSR 2 yönetmeliği, 7 Temmuz tarihinden itibaren satılacak tüm sıfır araçlarda güvenlik seviyesini yükseltecek teknolojilerin bulunmasını şart koşuyordu. Bu teknolojilere sahip olmayan araçlar için üretici/ithalatçı firmalar Bakanlığa gerekli bilgileri bildirerek seri sonu tip onay belgesi ile işlemlerini ilerletebilecek.

Konuyu sosyal medya hesabından paylaşan Gazeteci Emre Özpeynirci otomotivde kriz yaratan uygulamanın ertelendiğini duyurmuş sonrasında ''yanlış alarm' diyerek doğru bilgiyi aktardı. Emre Özpeynirci dün gece Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeye göre, otomotiv sektöründe kriz yaratan Genel Güvenlik Yönetmeliği'nin (GSR) uygulama tarihinin tüm araçlar için 7 Temmuz 2024’den 31 Ağustos 2024 tarihine ertelendiği sanıldığını fakat   işin aslının öyle olmadığını açıkladı. Konunun aslı ise;  Sanayi Bakanlığı, 7 Temmuz’da devreye girecek AB regülasyonunu değiştiremediği için kendi ellerindeki mevcut ulusal tip onayı mevzuatını değiştirmiş.  Özpeynirci ilk olarak şu paylaşımı yapmıştı;

Emre Özpeynirci @eozpeynirci

Otomotivde kriz yaratan '7 Temmuz' tarihi 31 Ağustos'a ertelendi‼️

Alıntı
Erol Şahin @erolsahin_ebs

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Otomotiv sektöründe süre nedenli kriz yaratan Genel Güvenlik Yönetmeliğinin (GSR) uygulama tarihini 7 Temmuz 2024’den 31 Ağustos 2024 tarihine öteledi.

 

Emre Özpeynirci @eozpeynirci

Şok, şok, şok Yanlış alarm....

@TCSanayi

'den çok acil açıklama bekleniyor. Meğer, 7 Temmuz ertelemesi sadece bazı yerli modeller için yapılmış. Dün gece Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeye göre, otomotiv sektöründe kriz yaratan Genel Güvenlik Yönetmeliği'nin (GSR) uygulama tarihinin tüm araçlar için 7 Temmuz 2024’den 31 Ağustos 2024 tarihine ertelendiği sanıldı.   Halbuki işin aslı öyle değilmiş.   Sanayi Bakanlığı, 7 Temmuz’da devreye girecek AB regülasyonunu değiştiremediği için kendi ellerindeki mevcut ulusal tip onayı mevzuatını değiştirmiş.   Buna göre Türkiye’de satılan veya üretilen AB tip onaylı araçlar değil, Türkiye’de üretilip, satılan 'ulusal tip onayı'na sahip araçların üretim ve satışı 2 ay ertelenmiş. Gerekçenin ise yerli üreticilerin ellerinde kalan ciddi orandaki yedek parça olduğu tahmin ediliyor. Not: Bu arada Türkiye'de üretilen her otomobil bu kapsama girmiyor.

 

Engelli aracı alımında yeni düzenleme! 5 yıl satamama şartı 10 yıla mı çıkartılıyor?

Emre Özpeynirci: Teşvik yoksa elektrik yok!

Geri Dön