05 / 05 / 2024

Otopark Yönetmeliği'ne kentsel dönüşüm düzenlemesi Resmi Gazete'de!

Otopark Yönetmeliği'ne kentsel dönüşüm düzenlemesi Resmi Gazete'de!

Afetlere hazırlık kapsamında riskli yapı tespiti sonucu yıkılarak, yeniden yapılacak yapıların otoparklarına dair düzenlemeye gidildi.



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından düzenlenen Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kentsel dönüşüme giren yapılardaki otoparklarda, Otopark Yönetmeliği'ndeki asgari otopark miktarlarına dair hükümler saklı kalmak koşuluyla, ruhsat vermeye yetkili belediyelerin meclis kararına göre farklı usuller belirlenebilecek.

Yönetmeliğe eklenen hükümle birlikte, afetlere hazırlık kapsamında riskli yapı tespiti sonucu yıkılan yapıların yer aldığı parsellerde, yeni yapılacak yapıların otopark ihtiyacının çözümünde yönetmelikte tespit edilen usuller, herhangi bir öncelik sırası olmadan uygulanacak.

Bunun yanı sıra otopark bedeline ve bu bedelin hesabına esas asgari otopark miktarlarına dair hükümler saklı kalmak kaydıyla, ruhsat vermeye yetkili idarece meclis kararıyla farklı usuller de belirlenecek.

Otopark Yönetmeliği ne kentsel dönüşüm düzenlemesi Resmi Gazete de!

İşte yönetmeliğe ilişkin tüm detaylar:

12 Ağustos 2023 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 32277

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından:

MADDE 1- 22/2/2018 tarihli ve 30340 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Otopark Yönetmeliğinin 4 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) Afetlere hazırlık kapsamında riskli yapı tespiti yapılarak yıkılan yapıların bulunduğu parsellerde yeni yapılacak yapıların otopark ihtiyacının çözümünde; bu Yönetmelikte belirtilen usuller herhangi bir öncelik sırası olmadan uygulanabileceği gibi otopark bedeline ve bu bedelin hesabına esas asgari otopark miktarlarına ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla ruhsat vermeye yetkili idaresince meclis kararı alınmak suretiyle farklı usuller de belirlenebilir.”

MADDE 2- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı yürütür.

Otopark Yönetmeliği ne kentsel dönüşüm düzenlemesi Resmi Gazete de!

Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'a özel bir deprem yasası çıkarmayı planladıklarını belirtti. Bu kapsamda İstanbul'u 5 yılda tamamlamayı hedefliyorlar.

Bakan Özhaseki, 2012 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla start alan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında şu anda bile İstanbul'un 39 ilçesinde 188 yerde projelerin devam ettiğini, 2012'den beri yapılan çalışmalarda yaklaşık 800 bin bağımsız konut biriminin yenilendiğini, 165 bin civarındaki konutun ise yenileme çalışmalarının sürdürüldüğünü aktardı.


Proje ve kontrollük işlerinde uygulanacak fiyatlar resmen belli oldu!

Resmi Gazete'de yayımlandı: İhtiyaç sahibi hanelere kömür yardımı geliyor!

İstanbul’da iki emekli maaşı bir ev kirasına yetmiyor!


Geri Dön