01 / 05 / 2024

İstanbul’da iki emekli maaşı bir ev kirasına yetmiyor!

İstanbul’da iki emekli maaşı bir ev kirasına yetmiyor!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) verileri İstanbul’da iki emekli maaşının bir ev kirasına yetmediğini gözler önüne serdi. İşte detaylar... 



İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından gerçekleştirilen araştırmada, en az iki emekli maaşıyla İstanbul'da ortalama bir ev kirasının ödenemediği ortaya konuldu. 

Açıklamada, emekli maaşlarının kentte konut kiralarını karşılama oranının her sene azaldığına dikkat çekildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İPA, Türkiye’de emeklilerin yaşam krizi incelemesini yayımladı. Bu incelemeye göre emekli maaşları keskin bir düşüşe geçti.

İPA’nın Temmuz 2023 araştırmasına göre İstanbul ilinde yaşamanın maliyeti 38 bin 828 TL olarak hesaplandı. İncelemeye göre 4 kişilik bir haneye 2 adet en düşük emekli aylığı girse bile, bu maaş aylık geçim maliyetini karşılamıyor.

İstanbul’da iki emekli maaşı bir ev kirasına yetmiyor!

EMEKLİ MAAŞI ÇOK GERİDE KALDI

Dünya Gaztesinde yer alan İPA tarafından yapılan açıklamada, “Günümüz Türk emeklilik sisteminde, en düşük emekli maaşı asgari ücret eşiğinin bir hayli gerisinde kaldı" denildi.

Videolu incelemenin somut bir gerçeği ortaya koyduğunu kaydeden açıklamada, "Dört kişilik bir haneye iki adet en düşük emekli aylığı girse bile, İstanbul’da Yaşam Maliyeti raporumuzda hesaplanan 38 bin 828 TL'lik aylık geçim maliyetini karşılamakta yetersiz kalıyor" diye ifade edildi.

İstanbul’da iki emekli maaşı bir ev kirasına yetmiyor!

Emekli maaşlarının İstanbul’da ev kiralarını karşılama oranının da her sene azaldığının belirtildiği incelemede şu noktalara dikkat çekilde:

“Temmuz 2023 itibariyle iki en düşük emekli maaşı kazanan bir ailenin bile İstanbul’da ortalama bir daire kirasını karşılayamadığı görülüyor. 2010’dan günümüze en düşük emekli maaşının dolar karşısında önemli bir düşüş yaşadığı gözleniyor. Buna ek olarak doların yaşadığı 13 yıllık enflasyon da hesaba katılırsa en düşük emekli maaşının alım gücünün düşüşündeki ciddiyet daha iyi anlaşılacaktır.”

İPA’nın hazırladığı “İstanbul’da Yaşam Maliyeti” araştırmasına göre kentte yaşamanın maliyeti, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 73,74 arttı. İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 38 bin 828 TL olarak hesaplandı.

İstanbul’da iki emekli maaşı bir ev kirasına yetmiyor!

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR?

Geçtiğimiz Mart ayında yapılan en düşük emekli aylığının 5 bin 500 TL'den 7 bin 500 TL'ye çıkarılan düzenleme sonrasında aradaki fark Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanıyor. 2023'ün ocak ayında 5 bin 517 TL emekli aylığı alan bir emeklinin maaşı, nisan ayında alınan kararla 7 bin 500 TL'ye çıkmıştı.

Fahiş konut kiraları o ili de vurdu! İstanbul ve  Ankara  ile yarışıyor...

TOKİ Mersin projesi için yeni tarih resmen belli oldu! Tek bir ilçeye tam 522 yeni konut geliyor!

Ağustos ayı Aile Destek ödemeleri hesaplara yattı mı? Onay gelir gelmez PTT'den hemen 1250 TL'yi çekin!


Geri Dön