27 / 04 / 2024

Fahiş konut kiraları o ili de vurdu! İstanbul ve Ankara ile yarışıyor...

Fahiş konut kiraları o ili de vurdu! İstanbul ve Ankara ile yarışıyor...

Yüksek kira sorunu neredeyse tüm ülkeye sıçradı. Yeni imar alanlarının yetersiz olması, bankaların kredi vermemesi konutta arz talep dengesini tepetaklak etti. O ilde ev kiraları büyükşehirlerle yarışıyor. İşte detaylar...



Yeni imar alanlarının yetersiz olması, bankaların yetersiz miktarda sağladığı krediler ve kredilere uyguladığı yüksek faiz oranları, gayrimenkul piyasasında arz-talep dengesini kötü etkiledi.

Emlak piyasasını yeniden canlandırmak isteyen ve kredi sorununa çözüm arayışına giren gayrimenkulcüler bankalarla sıcak temas kurmaya başladı. Türkiye genelinde konut fiyatları artarken satışlar ise düştü. Kira fiyatları ise tüm ülkede artmaya devam ediyor.

Fahiş konut kiraları o ili de vurdu! İstanbul ve Ankara ile yarışıyor...

KONUTTA ARZ TALEP DENGESİZLİĞİ

Gazete Duvar'dan Kadir Cesur'un haberine göre, Van'da konut piyasasında yaşanan zorluklar, ekonomik faktörler ve inşaat sektöründeki maliyetlerin yükselmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Son senelerde şehrin nüfusundaki artış, konut talebini büyük ölçüde etkiliyor. Fakat, bu talebi karşılayacak yeterli konut arzının olmaması, şehirdeki ev sorununun daha da derinleşmesine neden oluyor.

Şehirde imarlı alanların yetersizliği de yeni konut projelerinin geliştirilmesine olanak sağlayamıyor.

Fahiş konut kiraları o ili de vurdu! İstanbul ve Ankara ile yarışıyor...

Bu da konut arzını daha sınırlı hale getirerek, mevcut stokların erimesine ve fiyatların artmasına sebep oluyor. Yüksek inşaat maliyetleri, malzeme fiyatlarının yükselmesi ve işgücü maliyetlerinin artması gibi faktörler de yeni konutların inşa edilmesini engelliyor ya da maliyetleri artırarak hem satış fiyatlarını hem de kiraların artmasını etkiliyor.

Şehirdeki nüfusa rağmen yeni konut projelerinin yetersiz olması, yaklaşık 1 milyon 200 bin nüfusa sahip olan Van’da, kiralık ya da satılık ev bulmayı zorlaşıyor. Konuya dair değerlendirmelerde bulunan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, artan nüfusa karşın konut sayısının yetersiz olduğunu ifade ederek “Van'da şu anda konut stokları erimiş durumda ve bu sebeple insanlar barınma sorunu yaşıyor" dedi.

Kiralık evlerin de fiyatlarının oldukça yükseldiğine parmak basan Özdek, "Bunların üstesinden gelmek için ivedi olarak adımlar atılması gerekiyor” şeklinde belirtti.

Fahiş konut kiraları o ili de vurdu! İstanbul ve Ankara ile yarışıyor...

"VAN MAALESEF KABUĞUNU KIRAMIYOR"

Van’ın belirli bir alan içinde sıkışıp kaldığını ve konut sayısını yükseltmek için ise yeni alanların imara kazandırılması gerektiğini vurgu yapan Özdek, Van ilinin genişleyebilmek için oldukça büyük bir yüzölçümüne sahip olduğu halde genişletilemediğini belirtti. Malatya, Diyarbakır, Kayseri ve Konya gibi şehirleri örnek veren ÖZdek, "Bu şehirlerde artan nüfusa göre yeni yerleşim alanları açılmış ve bu alanlar kente daha fazla katma değer sağlamıştır. Van maalesef kabuğunu kıramıyor. Bu yüzden genişleyememiş, altyapı, üstyapı ve imar sorunları devam eden bir şehir olarak karşımıza çıkıyor" dedi.

Fahiş konut kiraları o ili de vurdu! İstanbul ve Ankara ile yarışıyor...

'VAN’DA KİRALAR  BÜYÜKŞEHİRLERLE YARIŞIYOR

İnşaat yapımında kullanılan malzemelerin dövize endeksli olduğunu ve artan enflasyonla beraber yükselen maliyetlerin, yeni konut projelerinin önünde ciddi bir engel olduğunu aktaran Özdek, kira fiyatlarının da bu oranda arttığına dikkat çekti.

Van'da kiraların büyükşehirlerle yarıştığının altını çizen Özdek, “Van’ın bulunduğu bölge itibariyle kira fiyatlarının daha düşük olması beklenirken, şu anda artık İstanbul ve  Ankara  ile yarışır duruma gelmiştir" diye ifade etti.

Öte yandan, insanların eskiden bir bankadan aldığı kredi ile ev sahibi olabildiklerini anımsatan Özdek, "Oysa şu anda bankalar, insanlar eve almasın diye elinden geleni yapıyor. Yani yüksek kredi faiz oranlarını uygulamaya çalışıyorlar" dedi.

Şu anda Türkiye genelinde hiç kimse bankaya gidip de bir kredi alıp bir ev sahibi olamayacağını söyleyen Özdek, "Mümkün değil. Bankalar tamamen bir sömürü düzeni içerisinde. Tamamen insanları ezecek bir sistem içerisinde. Bir vatandaş, bir memur, bir sanayici veyahut bir esnaf gidip bir bankadan ev almaya yetebilecek kadar kredi çekemiyor" şeklinde konuştu.

2023'ün 2. yarısı için inşaat metrekare maliyet fiyatları belli oldu! 

Kiracılar aman dikkat! Ev sahipleri artık bu yönteme başvuruyor!

Emlak Konut GYO Saraçoğlu Mahallesi'ndeki hemen teslim 119 konutu satışa çıkardı!


Geri Dön