23 / 12 / 2024

Oturduğum bina riskli mi? Evim depreme dayanıklı mı?

Oturduğum bina riskli mi? Evim depreme dayanıklı mı?

Türkiye deprem kuşağında yer almaktadır. Yaşanan her depremden sonra vatandaşlar depreme ve oturdukları binalara dair sorular soruyor. İşte o sorular ve yanıtları!



10 YILLIK BİNA DEPREME DAYANIKLI MI?

Bu soruya örnek verilirse, 10 yıllık sağlam bir yapı depremde hasar görmez. Ancak 10 yıllık bir binada oluşan çatlaklar, görülen hasarlar o yapının dayanıklılığının araştırılmasını gerekmektedir.

DEPREMDE BİNANIN İLK NERESİ ÇÖKER?

Depremde bina genellikle kolonlardan başlayarak yıkılır. Kolonlar fay hattının oluşturduğu zemin hareketine karşı direnç gösteremez ve hemen sonra çatlamaya başlar. Kolonların çatlaması ile birlikte, kolonların taşımış olduğu tabliyeler kırılmaya başlar.

OTURDUĞUM BİNA RİSKLİ Mİ?

Vatandaşların oturduğu evinin riskli olup olmadığını öğrenmesi için herhangi bir ücret ödemesine gerek yoktur. Bir ücret ödemeden tespit çalışması yaptırması gerekiyor. Bağlı olunan belediyeye riskli bina tespit başvurusu yapıldıktan hemen sonra bir rapor hazırlanır. Bu rapor doğrultusunda binanın riskli yapıda olup olmadığı yönünde şerh koyuluyor.

EVİM DEPREME DAYANIKLI MI?

İlk önce http://tdth.afad.gov.tr üzerinden e-Devletten kimlik bilgileriniz ile giriş yapmalısınız. Daha sonra da karşınıza “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” açılır sonra da sol üst köşede yer alan “Adres Sorgulama" linkine tıklayıp, adres bilgilerinizi seçiniz. Yani İl, ilçe, köy ve mahalle bilgilerinizi giriniz. Seçim yapılmasının ardından harita sorguladığınız bölgeye yakınlaşır. Bölgenin renk tonu ile fay hattı ve tehlike durumu ile ilgili bilgileri görebilirsiniz.

DEPREM ÇANTASI NEREDE DURMALI?

Bir afet, deprem sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçları temin edebileceğiniz yerlere ulaşamama durumu yaşayabilirsiniz. Küçük yaralanmalarınız bulunuyor ise bunları kendiniz giderebilirsiniz. Bu tip durumlar için afet çantanızın içinde olması gerekenleri doğru belirleyip, çantanızı kolay ulaşacağınız bir yerde saklamanız çok gereklidir.

DEPREM ÇANTASINDA NELER OLMALIDIR?

1. Çadır gereklidir.

2. Battaniye

3. Giysi eğer deprem kışın olursa, üzerinize kalın bir şeyler giymeniz gerekebilir.

4. Bolca Su temin etmelisiniz.

5. İlaç

6. Konserve

7. Çakmak

8. Düdük

9. Yağmurluk

10. Islak Mendil

11. Kıymetli Evraklar

12. Çakı

13. El Feneri

14. Pil

15. Tuvalet Kağıdı

16. İlk Yardım Çantası

17. Para

18. Ayakkabı

TOKİ müşterek arsa ne demek? TOKİ arsa taksitleri ne zaman ödenmeye başlanacak?

Devlet destekli konut hesabı nasıl açılır? Konut kredisi onaylandıktan sonra ne yapılması gerekiyor?


Geri Dön