15 / 05 / 2024

Oturduğumuz ev sağlam mı? Depreme karşı dayanıklı mı? Yıkılma riski var mı? İşte bu soruların yanıtları...

Oturduğumuz ev sağlam mı? Depreme karşı dayanıklı mı? Yıkılma riski var mı? İşte bu soruların yanıtları...

Kahramanmaraş’ta yaşanan ve toplam 10 ili etkileyen deprem felaketleri bölgede büyük hasarlara ve can kayıplarına yol açtı. Ülkemizin deprem kuşağında olması sebebiyle şimdi herkes aynı soruları soruyor: “Oturduğum ev sağlam mı? Ne kadar güvenilir? Yıkılma riski var mı?”



EVİNİZİ MUTLAKA İNCELEYİN

Türkiye’nin son yaşanan deprem felaketlerinin ardından yeniden deprem gerçeğiyle acı bir şekilde yüzleştiğini kaydeden Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp, bölgede binlerce binanın yıkıldığını, bazılarının ise sağlam gözüküyor olsa da çok riskli yapılar olduğunu söyledi. Bu yüzden vatandaşların çok dikkatli olması gerektiğini söyleyen Alp, “Diğer yandan çevre iller ve İstanbul’da yaşayan vatandaşlar da kendi oturdukları evlerinin sağlamlığı konusunda endişeleniyor. Bu noktada evlerinin sağlamlığını anlamalarının birkaç yolu bulunmakta” dedi.

Oturduğumuz binanın deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığının kritik bir konu olduğunun altını çizen Alp, bunun için de zemin etüd raporu, dış ve iç çatlaklar, daire ve binaya yapılan müdahaleler, kolon ve kirişlerde değişim de incelenmesi gerektiğini ifade etti. Alp, dere yatağında, sulu zeminde, çevresine göre çukur yerlerde olan binaların ise çok tehlikeli olduğunu vurguladı.


Geri Dön