02 / 05 / 2024

ÖTV indiriminde son dakika! Bakan Nebati resmen açıkladı! Araç fiyatları düşecek mi?

ÖTV indiriminde son dakika! Bakan Nebati resmen açıkladı! Araç fiyatları düşecek mi?

Otomobil fiyatlarında yaşanan yükselişin ardından ÖTV indirimi beklentisi gündeme geldi. Peki otomobilde ÖTV indirimi yapılacak mı? Otomobilde matrah düzenlemesi olacak mı? İşte Bakan Nebati'nin o son dakika açıklaması...



Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Meclis'teki bütçe görüşmelerinde otomobilde ÖTV indirimi ile ilgili olarak, kendisine yöneltilen "Otomobilde ÖTV indirimi olacak mı?" sorusuna gündemlerinde bunun yer almadığını belirterek yanıt verdi. Bakan Nebati, "Matrah artırımı ile ilgili çalışıyoruz." açıklamasında bulundu. 

NTV'de yer alan habere göre; bu senenin Ocak'ta binek otomobillerin motor silindir hacmi dikkate alınarak özel tüketim vergisi (ÖTV) oranlarının esas matrah eşiklerinde değişiklik yapılmıştı. Buna göre önceden 3 vergi dilimi üzerinden ÖTV hesaplanırken bunlara yüzde 60 ve 70'lik dilimler eklenerek 5'e yükseltildi. 

ÖTV indiriminde son dakika! Bakan Nebati resmen açıkladı! Araç fiyatları düşecek mi?

Yüzde 45’lik ÖTV oranı için geçerli olan 92 bin TL matrah, ÖTV düzenlemesi sonrasında 120 bin liraya çıkartıldı.  Matrahı 92 bin ile 150 bin TL arasında olan modeller için geçerli olan yüzde 50 vergi dilimi, düzenleme ile 120 bin ile 150 bin arasına yükseltildi. Yüzde 80’lik vergi dilimi içinse 150 bin TL olan matrah sınırı 200 bin lira ve üzeri olacak şekilde değiştirildi. 

Yapılan güncelleme ile 2022 senesinde geçerli olacak ÖTV oranları şöyle açıklandı: 

1.600 cm3’e kadar araçlar için, matrahı 120 bin lirayı geçmeyen araçlar için ÖTV oranı yüzde 45; 120 bin-150 bin lira arası yüzde 50, 150 bin-175 bin lira arası yüzde 60, 175 bin-200 bin lira arası yüzde 70, diğer araçlar için yüzde 80.

ÖTV indiriminde son dakika! Bakan Nebati resmen açıkladı! Araç fiyatları düşecek mi?

OTOMOBİL FİYATLARI NE OLACAK? FİYATLAR GERİLEYECEK Mİ?

Bakanlığın üzerinde çalıştığı matrah düzenlemesiyle ÖTV oranları sabit tutulacak fakat matrah genişletilerek, bazı araçlardan daha az ÖTV alınmış olacak. İndirimle beraber, ÖTV'ye esas olan rakam düşeceği için otomobil fiyatları da gerileyecek. Matrah düzenlemesiyle yerli üretim otomobillerin fiyatlarında düşüş öngörülüyor. 

Matrahların artırılmasıyla beraber, yüzde 80'in altında vergi dilimlerine daha çok modelin girmesine imkan sunulmuş olacak ev fiyatlarda geri çekilecek. 

MATRAH NEDİR? MATRAH DÜZENLEMESİ 2022

Matrahı yani vergilerin uygulanmadığı fiyatı 120 bin Türk Lirası'nı geçmeyen otomobiller için yüzde 45'lik ÖTV uygulanıyor. Bu kapsamda matrahı 120 bin Türk Lirası olan bir araç için, 54 bin lira ÖTV ekleniyor ve fiyat 174 bin liraya ulaşıyor.

ÖTV indiriminde son dakika! Bakan Nebati resmen açıkladı! Araç fiyatları düşecek mi? 

Araçlara ÖTV eklenmesinin ardından yüzde 18'lik KDV oranı hesaplanıyor. 

Motor silindir hacmi 250 cm3’ün altında olan motosikletlerde ÖTV oranı yüzde 8, 250 cm3’ün üzerinde olan motosikletlerde ise yüzde 37 olarak belirleniyor. 

Motor gücü 85 kW’ı aşmayan elektrikli araçlarda ÖTV oranı yüzde 10, 85 kW- 120 kW arası elektrikli araçlarda yüzde 25, 120 kW üzeri elektrikli araçlarda yüzde 60 şeklinde uygulanıyor. 

Yine ODD verilerine göre elektrikli araçlarda da satışların büyük bir kısmı yüzde 60'lık dilimde yapıyor. 

Memur zammı hesaplamalarında 7 şiddetinde deprem! 1 Ocak 2023 memur zammı hesaplamaları peş peşe geldi! Hemen bir bakın!

Selçuk Geçer'den ters köşe dolar yorumu! Öyle bir açıklama yaptı ki kimse beklemiyordu! Görenlerin ağzı açık kaldı

Evde bakım parası Kasım ayı ödemeleri hesaba yattı mı? Evde bakım parasında şok! Bu tarihi kaçırmayın!

 


Geri Dön