06 / 05 / 2024

ÖTV muafiyetli otomobiller 2022 fiyat listesi

ÖTV muafiyetli otomobiller 2022 fiyat listesi

Engelli bireylerin 2022 yılında ÖTV muafiyetinden yararlanabileceği araçların fiyat listesi belli oldu. İşte engelli vatandaşların 2022 ÖTV muafiyetinden faydalanabileceği sıfır araçların listesi ve fiyatları..



Engelli vatandaşların kullanabileceği araç limitleri olarak da bilinen ÖTV’den muaf araçlar, belli bir dereceden daha yüksek engeli olan engelli vatandaşlara tanınan bir haktır. Ayrıca şehit yakınları da bir kereye mahsus bu haktan yararlanabiliyor. Ancak engelli vatandaşlar gibi MTV muaflığından da yararlanamıyorlar.
2022 yılında engelli araç alım limiti 450.500 Türk Lirası olarak belirlendi. Yani ÖTV’den muaf araç almak isteyen vatandaşlar bu fiyatın altında bir seçim yapmak zorunda. Ayrıca araçların ÖTV oranları bireylerin engellilik yüzdesine göre de değişmektedir. 

ENGELLİLİK ORANI YÜZDE 40-89 ARASI  
Vatandaşın engellilik oranı yüzde 40-89 arasında ise ÖTV oranı yüzde 26.3’tür. Ayrıca KDV oranı ise yüzde 15.24’tür. Aynı zamanda yüzde 40 engelli kişinin indirimli araç alması için sürücü belgesinin olması gerekmektedir. 

ENGELLİLİK ORANI YÜZDE 90 VE ÜZERİ  
Kişinin engellilik oranı yüzde 90 veya üzerinde ise ÖTV’den muaf oluyor. Ayrıca bu kişinin ya kendisi araç alabiliyor ya da bir yakını sıfır araç alabiliyor. Eğer engelli vatandaş 18 yaşından küçükse ailesi de kendisi adına ÖTV’siz araç alabilme hakkına sahiptir.
Engelli bireylerin ÖTV’den muaf olarak aldığı sıfır araçları 5 yıl boyunca satamaz veya başka birine herhangi bir şekilde devredemez. 
Aynı zamanda, bu süre içinde ikinci bir defa ÖTV’den muaf bir şekilde sıfır araç alamazlar. Araç eğer bu süre içinde kaza yaparsa veya doğal afetten dolayı aracı kullanılamaz hale gelir ise engelli vatandaş süre dolmadan yeniden sıfır araç alabilir. 


Geri Dön