28 / 04 / 2024

Oxford: Yeşil enerji AB'de Rus gazının yerini alabilir!

Oxford: Yeşil enerji AB'de Rus gazının yerini alabilir!

Avrupa Birliği'nde (AB) yeşil enerjinin 2028 yılına kadar toplamda 811 milyar avro yatırımla Rus doğal gazını ikame edebileceği hesaplanıyor.



Oxford Üniversitesi Smith İşletme ve Çevre Okulu'na bağlı Oxford Sürdürülebilir Finans Grubu'nun hazırladığı yeni bir rapora göre, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş sonrası Avrupa Birliği 2028 yılına kadar Rus gazına bağımlılığını ortadan kaldırmak amacıyla acil önlemler paketi olan RePowerEU planını uygulamaya koydu.

Verilen detaylara göre, Avrupa Birliği'nin 2028 yılına kadar Rus gazına bağımlılığını sonlandırabilmesi için ise toplamda 811 milyar avro sermayeye ihtiyaç duyuluyor.

Yine paylaşılan detaylara göre, bu toplam Avrupa Yeşil Mutabakatının bir parçası olarak temiz enerji için planlanan 299 milyar avroluk harcamayı ve yenilenebilir enerji ve ısı pompaları için gerekli olan 512 milyar avroluk ek yatırımı da içeriyor.

Oxford: Yeşil enerji AB de Rus gazının yerini alabilir!

Söz konusu bu rapordaki hesaplamalara göre, 512 milyar avroluk ek yatırımın yaklaşık yüzde 90'lık kısmının gelecek 30 senede gaz satın alma ihtiyacını ortadan kaldıracağı ve böylece yatırımların geri dönüşünün sağlanacağı bekleniyor.

Yine verilen detaylara göre, temiz enerjide ihtiyaç duyulan söz konusu bu yatırımların hayata geçirilebilmesi amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının ve ısı pompalarının büyük ölçekli kurulumunu sağlamak amacıyla kamu ve özel fonların mevcut olması, şebeke ölçeğinde güneş ve rüzgar enerjisi ihalelerinin iyileştirilmesi ve izin süreçlerinin kolaylaştırılması, çatı üstü güneş panellerinin hızla yaygınlaştırılması, yalıtım ve ısı pompalarının kurulumuna yönelik desteklerin artırılması da öneriliyor.

Oxford Sürdürülebilir Finans Grubu Geçiş Dönemi Finans Araştırmaları Başkanı Gireesh Shrimali, söz konusu rapor ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmesinde, Rus gazından temiz enerjiye geçişin birçok yararı beraberinde getireceğini kaydederek, doğal gazın rüzgar ve güneş enerjisiyle ikame edilmesi, gelecekte gaz için ödeme yapma ihtiyacını ortadan kaldırdığını belirterek, "Avrupa Birliği, fiyatları ve arzı değişken olan bir fosil yakıtın ithalatına bağımlılığı ortadan kaldırarak, enerji güvenliği endişelerini hafifletebilir, enerji maliyetleri yoluyla hayat pahalılığı krizini ele alabilir ve net sıfır emisyona ulaşma ve iklim kriziyle mücadele etme planlarını ilerletebilir." dedi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön