22 / 12 / 2024

OYAK Çimento'nun halka açık 5 şirketinin hasılatı yüzde 3 yükseldi!

OYAK Çimento'nun halka açık 5 şirketinin hasılatı yüzde 3 yükseldi!

5 tanesi halka açık olmak üzere 6 çimento ve bunlara dikey olarak entegre iki farklı beton ve bir kağıt torba şirketinden oluşan OYAK Çimento, Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde faaliyet gösterir.



5 tanesi halka açık olmak üzere 6 çimento ve bunlara dikey olarak entegre iki farklı beton ve bir kağıt torba şirketinden oluşan OYAK Çimento, Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde faaliyet gösterir. Yıllık 11.3 Milyon Ton klinker kapasitesi ve %15.5 cari pazar payı ile Türkiye’nin en büyük çimento grubudur.


2015 yılı Aralık ayında çimento, beton ve kağıt şirketlerinin OYAK’a ait doğrudan ve dolaylı hisselerinin tamamı, yine OYAK tarafından kurulan OYAK Çimento AŞ’ye devredilmiştir. 


- Talebin hız kesmediği Marmara, İç Anadolu ve Ege Bölgeleri ile gerileyen Doğu Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve yeni kapasitelerin devreye girdiği Akdeniz Bölgeleri birbirini

dengeledi: OYAK Çimento 2015 yılında 2014 yılının üzerinde çimento ve benzeri ürün satışı

yapmayı başardı. 


- Çok sert geçen ilk çeyreğe rağmen, ikinci yarıda satışlar artırıldı, son çeyrek beklenenin üzerinde idi. 


- Yakın ihracat pazarlarında yaşanan çalkantıların satışlara yansımasına rağmen halka açık 5 şirketin toplam hasılatı %3 yükseldi.


-  Adana  Çimento, bölgesinde artan kapasite ve düşen fiyatlara rağmen, artan beyaz çimento ve öğütülmüş cüruf satışları ile denge sağlamayı başardı, grup şirketleri arasında en yüksek net kar marjını yakaladı.


- İç ve dış satışlarında zor bir yıl geçiren Mardin Çimento, birim fiyatlar ve maliyetler üzerinde yoğunlaşarak %30’un üzerinde FAVÖK oranını korudu.


-  Ankara  fabrikasını 2015’in ikinci yarısında devreye alan Bolu Çimento, artan satışlarını yüksek kar ve kar marjı ile birleştirdi, grup şirketleri arasında en yüksek FAVÖK marjına ulaştı.


- Ünye Çimento, Doğu Karadeniz’de bulunan büyük projelerin tamamlanması ve bölge ülkelerine ihracatının dışsal sebeplerle azalması neticesinde 2014 yılının gerisinde kalırken, kar marjını korumayı başardı.


- Marmara pazarının yüksek talebini değerlendiren Aslan Çimento, operasyonel karını yükseltti.


ADANA - BEYAZ ÇİMENTO KAPASİTESİ KATLANIYOR


40 Milyon Euro bütçeli yatırıma başlayan Adana Çimento, 2017 yılının ikinci yarısından itibaren beyaz klinker kapasitesini yıllık 300,000 Tondan 600,000 Tona çıkarmayı hedefliyor. Gri-beyaz değişimi yapabilen sistem ile gerektiğinde yıllık 1 Milyon Ton gri klinker üretilebilecek.


2016 BEKLENTİLERİ


Devam eden büyük projeler ve konut talebinin sürmesi ile 2016 yılının 2015 seviyesinde iç satış ile tamamlanması bekleniyor. Suriye’de tansiyonun düşmesi halinde, Adana ve Mardin tarafından bölgeye çok yoğun satış olanakları olabileceği, diğer ihracat pazarlarının stabil kalacağı tahmin ediliyor. Halihazırda arz fazlasının olduğu bölgelerde yapılan kapasite artışı yatırımları 2015 gibi 2016 yılında da sektörü olumsuz etkileyecektir. 



Geri Dön