22 / 05 / 2024

Özel elektrik şirketleri, sayaç mühürleyemeyecek!

Özel elektrik şirketleri, sayaç mühürleyemeyecek!

Yargıtay, elektrik dağıtım şirketlerinin yaptığı mühürleme işleminin, yasalara aykırı olduğuna hükmetti. Özel elektrik şirketleri, sayaç mühürleyemeyecek. Şimdiye kadar yapılanlar geçersiz sayılacak. Mühür bozana verilen cezalar silinecek.



Yargıtay, elektrik dağıtım şirketlerinin yaptığı mühürleme işleminin, yasalara aykırı olduğuna hükmetti. Mühür bozma suçlarından ceza alan ve sicillerine işleyen vatandaşların ise kayıtlarının silinmesine karar verdi. Yargıtay'ın bu kararı, dağıtım işini yapan doğalgaz, su gibi özel şirketlere de emsal olacak. Samsun'da yaşayan Lütfi Kara, mühür bozma suçundan asliye ceza mahkemesi tarafından 3 bin lira adli para cezasına çarptırıldı. Kara, karara itiraz etti, dosya Yargıtay'a gönderildi. Yargıtay 11. Ceza Dairesi, ihaleyle elektrik dağıtım işini alan özel şirketlerin mühürleme yapmasının yasalara aykırı olduğuna karar verdi. Kamusal bir faaliyetin özel hukuk kişilerince üstlenilmesi durumunda, bu kişilerin kamu görevlisi sayılmayacağını belirten Yargıtay, "Özel şirket görevlileri tarafından yapılan mühürlemeler yasalara aykırıdır" ifadesini kullandı. 


YETKİ KAMUDA

Yargıtay'ın kararında mühürleme yetkisinin kamunun elinde olduğu belirtilerek, şöyle denildi: "Kamu güvenine karşı suçlarda 'mühür bozma' suçunun konusu, kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin olduğu gibi korunması veya üzerinde değişiklik yapılmaması için konulan mühürdür."


Takvim


Geri Dön