27 / 04 / 2024

Özgürlük Kulesi 'nin ilk kiracısı Conde Nast olacak!

Özgürlük Kulesi 'nin ilk kiracısı Conde Nast olacak!

11 Eylül saldırılarında yıkılan İkiz Kuleler 'in yerine inşa edilen Özgürlük Kulesi 'nin ilk kiracısı ünlü dergi grubu Conde Nast oluyor. Grup sözleşmeyi imzalarsa 2014 'te taşınacağı ofise metrekare başına 652 dolar kira ödeyecek



11 Eylül saldırılarının hedefi olan ikiz kulelerin yeri olarak bilinen ‘Sıfır Noktası 'nda   inşa edilen Özgürlük Kulesi 'nin ilk kiracısı belli oluyor. New York Times gazetesinin haberine göre ABD 'nin ünlü dergi grubu Conde Nast, merkezini yeni Dünya Ticaret Merkezi 'nin giriş katına taşımaya hazırlanıyor. Conde Nast 'ın şu anda Times Meydanı 4 numarada bulunan merkez ofisini 2014 'te buraya taşıması bekleniyor. Merkez ofiste 5 bin kişi çalışıyor. Conde Nast personelinin binanın 20. ve 41. katları arasında yer alan toplam alanı 93 bin metrekareyi bulan ofislere yerleşeceği belirtiliyor.

Aralarında The New Yorker, Vanity Fair, Vogue, Wired ve GQ gibi dünya çapında isim yapmış olanlar da dahil toplam 18 dergi çıkaran grup, kira sözleşmesi üzerindeki görüşmelerin son aşamaya geldiğini açıkladı. Binanın sahibi olan New York ve New Jersey Liman İdaresi 'nin 26 Mayıs 'ta gerçekleştireceği toplantıda sözleşmenin nihai onayı alması bekleniyor.

25 yıl için 2 milyar dolar
25 yıllık kira sözleşmesinin 2 milyar dolar değerinde olacağı tahmin ediliyor. Conde Nast 'ın mali işlerden sorumlu üst düzey yöneticisi John Bellando, “Aşağı Manhattan bölgesinde yaşanacak Rönesans 'ın parçası olmaktan gurur duyacağız ” dedi.
New York ve New Jersey Liman İdaresi, Conde Nast yönetimini ikna edebilmek için bazı hatırı sayılır tavizler de vermek zorunda kaldı. Buna göre eğer Liman İdaresi, vaat ettiği tarihte Conde Nast 'a ofisi devredemezse bazı yaptırımlar uygulanacak.
Liman İdaresi, derginin şu anki merkezinde 2019 'a kadar geçerli olan kira sözleşmesini üzerine almak zorunda kalacak. Ayrıca Conde Nast, ofislerin içine yerleştireceği malzeme ve mobilyalar için katma değer vergisinden muaf tutulacak. Sözleşmenin geçerli olacağı 17 yıl içinde toplam 46 milyon dolar vergi iadesi de alacak.

Yeni kiracılar sırada
New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, Conde Nast 'ın adımının bir daha kolay kolay hiçbir şirketin 11 Eylül saldırılarının yaşandığ yerde ofis açmak istemeyeceğini savunanlara cevap niteliği taşıdığını belirtirken, “Bu kurum akıllı bir medya kuruluşu ve Dünya Ticaret Merkezi 'ne gelme kararı alarak ayaklarıyla oy kullanmış oldu. Bundan birkaç yıl önce çok az kişi böyle bir şeyin mümkün olabileceğine inanıyordu ” dedi. Conde Nast 'ın girişiminden cesaret alan uydu radyosu Sirius, ünlü giyim markası J. Crew ve hukuk firması Chadbourne & Parke 'ın da “Özgürlük Kulesi ”nde ofis kiralamayı düşündüğü belirtiliyor.
 
ABD 'nin en yüksek binası olacak
Özgürlük Kulesi, 541.3 metreyle tamamlandığında ABD 'nin en yüksek binası olacak. Cam kulenin burgulu şekli “Özgürlük Anıtı ”nın bir yansıması. Binanın 2013 'te tamamlanması planlanıyor. Toplam maliyeti ise 3.1 milyar doları bulacak. 104 katlı   binanın inşaatında kısa süre önce 64. kat çıkıldı. 70 asansörün yer alacağı binaın inşaatında toplam 45 bin ton çelik, 93 bin metrekare cam kullanılacak.

Metrekare kirası Kanyon 'un 16 katı
Dünya Ticaret Merkezi 'nde ofis kiralamanın bedeli, ayda metrekare başına 652 doları buluyor. Bu rakam, Türkiye 'nin en pahalı A sınıf ofis kiralarını epey geride bırakıyor. Örneğin Kanyon 'da ofis kiraları metrekare başına 40 dolar, Bomonti civarında bitmiş ofislerde 40 dolar, Maslak 'taki plazalarda 16-20 dolar. Anadolu yakasındaki iş merkezlerinde ise metrekare başına kiralar 20-25 dolar civarında seyrediyor.

Milliyet


Geri Dön