28 / 04 / 2024

Pandemide biriken para gayrimenkule gitti!

Pandemide biriken para gayrimenkule gitti!

Pandemi sürecinde 13 ay geride kaldı. Bu sürede fazla harcama yapmayan vatandaşlar birikimlerini gayrimenkule harcadı.



Koronavirüs salgını döneminde gayrimenkul sektöründe büyük değişimler yaşandı. Milliyet Gazetesi'nden Nilüfer Kaş'ın haberine göre; dibi gören sektör bir anda fırsatları yakalayarak rekor kırdı. 

Konut satışları Mart 2021'de tarihi bir rekora imza attı. 2013 Mart ayında 56 bin olan ipoteksiz satış rakamı son sekiz yılda 75 bindeydi.  2021 Mart'ta ipoteksiz konut satışı rakamı 89 bin adet olarak kaydedildi. Bu senenin Ocak ayında tapu harcı için de 1 milyar 372 milyon lira ödendi. Peki, bu rekor nasıl kırıldı?

Pandemide biriken para gayrimenkule gitti!

Sektörün önde gelen isimlerin yaptığı tahminlere göre; faizlerin yüksek olmasına karşın inşaat sayısının az, arzın düşük olması fiyatların artmasını tahmin edenler nakit alımına geçti.

Ev fiyatları son bir sene içerisinde yüzde 30'a kadar artış kaydetti.  Fakat fiyatı artan yatırım araçlarına göre gayrimenkul yatırımı halen ucuz olarak kabul edildi. Örneğin 2-3 yıl önceki konut fiyatları ve dövizle karşılaştırıldığında bu durum daha da iyi ortaya çıkıyor. 

Konut stoklarında ciddi bir erime yaşanıyor. Bu nedenler hazır nakdi olanlar da konut alımında beklemiyor. Gayrimenkul fiyatlarının azalmayacağını bilen kesim de konut satış sayısını yükseltti. 

Tüm bunların yanı sıra en önemli etken pandemi oldu.  Pandemi bazı sektörleri olumsuz etkilese de bazı sektörlerde geliri önemli ölçüde arttırdı. 

Pandemide biriken para gayrimenkule gitti!

Para kazanan kesim yurtdışı tatiline çıkmadı, alışveriş yapmadı, eğlence hayatını askıya aldı. Kısaca bu kesim pandemide birikim yaptı. Birikim yapanların ilk tercihi de gayrimenkul yatırımı oldu. 

Öte yandan motivasyonu yüksek satıcılar da pazarda kendine pay buldu.  Parası biriken alıcılarla, satıcılar Mart ayındaki rekora katkı sağladı. Özetle, biriken paralar gayrimenkule gitti. Önümüzdeki aylarda ipoteksiz satış rakamlarında yeni rekorlar kırılabilir. 

2021 Mart'ta 21 bin 815 ipotekli konut satıldı!

2021 Mart'ta 111 bin 241 konut satıldı!


Geri Dön