10 / 05 / 2024

Piyasaların kafasını karıştıran soru! 27, 7 milyar dolar iki ayda nereye gitti?

Piyasaların kafasını karıştıran soru! 27, 7 milyar dolar iki ayda nereye gitti?

Döviz mevduatlarında geçtiğimiz kasım ayından bu yana 27,7 milyar dolarlık gerileme meydana geldi. Peki Türkiye’de bu kadar büyük miktarda para nereye gitti?



Yaklaşık iki aydır döviz mevduatlarda dikkat çeken bir düşüş yaşanıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, kasım ayı başından 2022 sonuna kadar olan sürede yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduat stokundaki düşüş 20,4 milyar dolar oldu. Söz konusu rakam, parite etkisinden arındırıldığında düşüşün 27,7 milyar dolara ulaştığı meydana çıktı.

Piyasaların kafasını karıştıran soru! 27, 7 milyar dolar iki ayda nereye gitti?

Diğer taraftan geçtiğimiz kasım ayı başından aralık sonuna kadarki dönemde dolar cinsi hesaplardaki düşüş 15,2 milyar dolar olurken, altın cinsi hesapların dolar bazındaki değeri 834 milyon dolar artsa da bu durum altın fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı. Yani aslında miktar bazında altın hesaplarında yüzde 6,8’lik düşüş yaşandı.

Hal böyle olunca, döviz mevduat stokundaki çözülme, piyasada “para nereye gidiyor” sorusunu akıllara getiriyor.

Sözcü’den Emre Deveci’nin haberine göre, turizm ve ihracat gelirlerinin yüzde 40’ının TCMB’ye satış zorunluluğu, KKM, döviz fazlası olan şirketlere düşük faizli kredi verilmemesi, şirketlerin ve bireylerin döviz alımlarına sıkı gözetim uygulaması ve bankaları TL mevduat paylarını artırmaya zorlayan düzenlemeler, döviz piyasasında tabloyu değiştirmiş durumda.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön