02 / 05 / 2024

Para borsaya akıyor, yatırımcılar bunları tercih ediyor!

Para borsaya akıyor, yatırımcılar bunları tercih ediyor!

Borsa İstanbul'da enflasyon rallisi devam ederken uzmanlar alternatifsizlik vurgusu yapıyor. KKM'den çözülmeler ve Varlık Fonu ilgisiyle ciddi bir para girişi bulunduğunu anlatım eden piyasa aktörleri yeni yatırımcıların da tasarruflarını borsada değerlendirdiğini söylüyor.



Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi sene başından bu güne ortalama yüzde 170 getiri oranına ulaştı. Son bir yıldaki yükseliş payı ise yüzde 147 seviyesinde.

Bugünkü işlemlerde de BIST 100 endeksi gün içindeki yükselişini yüzde 4,20'nin üstüne çıkararak görmüş olduğu en yüksek seviyeyi 5 bin 215 puana taşıdı.

Bankacılık endeksinde sene başından bu yana görülen yükseliş yüzde 181'e ulaşırken son 1 senelik getiri payı da yüzde 166 seviyesinde. Yıl başından bu güne endüstri endeksinin getirisi ise yüzde 142 olurken son bir senelik dönemde de yatırımcısına yüzde 126 oranında kazandırdı.

Ulaştırma endeksinin sene başından bu yana getirisi ise yüzde 493 ile bankacılık ve endüstri endekslerinin çok üzerinde. Ulaştırma endeksindeki son bir senelik yükseliş de yüzde 454'e gelmiş durumda.

Borsadaki bu rallinin nedenlerini Sozcu.com.tr'ye değerlendiren piyasa uzmanlarının ortak dikkat çektiğini nokta yeni iktisat modeli sonrası ortaya çıkan yüksek enflasyon dolayısıyla yatırım araçları içinde Borsa İstanbul'un alternatifsiz kalması.

‘KKM’DEKİ PARA BORSAYA AKMAYA BAŞLADI’

Allbatross Portföy Fon Yöneticisi Gökhan Uskuay, kurların hareketsiz, faizlerin de oldukça düşük olması dolayısıyla borsadan başka alternatif kalmadığını vurguladı.

“Kur Korumalı Mevduat (KKM) daha önceden bir getiri sunuyordu. Merkez Bankası rezervlerinin kuvvetlenmesi, Döviz Tevdiat Hesaplarından çözülme ile birlikte KKM’deki para borsaya akmaya başladı” ifadelerini kullanan Uskuay, kasım ve aralık aylarından itibaren şirketlerin de döviz satmaya başladığına vurgu yaparak, hem kurumsal hem bireysel yatırımcıların borsaya geldiğine dikkat çekti.

Bu dönemde sektör ve endekslere ilişik bir fark kalmadığını anlatan Uskuay, yeni gelen yatırımcıların hangi pay yükseliyorsa onun arkasından gittiklerini söyledi. Uskuay,  “Denge ve seçicilik kayboldu, bu kadar yeni yatırımcının girdiği yerde onların kurallarına göre oynuyoruz. Ne yükseliyorsa onun peşinden gidiyorlar. Sektör diye bir dinamik kalmış değil” dedi.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön