10 / 05 / 2024

Para nereye gitti? 'Merkez Bankası bankaları acil toplantıya çağırdı' iddiası!

Para nereye gitti? 'Merkez Bankası bankaları acil toplantıya çağırdı' iddiası!

KKM'deki şok düşüşün yanı sıra döviz mevduat hesaplarındaki azalma da dikkat çekti. Ekonomistler "para nereye gitti?" sorusunun peşine düşerken MB'nın bankaları acil toplantıya çağırdığı iddia edildi



Yılın son haftasında KKM hesaplarından çözülen 48 milyar liranın nereye gitti merak konusu olurken ekonomi yönetiminin banka yöneticilerini toplayarak bilgi almak istediği iddia edildi.

"KKM'deki çözülme panik yarattı"

Halk TV Yazarı Barış Soydan, Kur Korumalı Mevduatta yaşanan şok düşüş sonrasında Merkez Bankası yönetiminin banka yöneticileriyle bir araya gelip daha cazip getiriler sunmalarını istediğini ileri sürerek, "KKM'da yasal sınır varken bunun nasıl olacağı belirsiz. Ama KKM'deki azalmanın panik yarattığı açık" ifadesini kullandı.

"Borsanın cazibesi artırılacak"

Ekonomist Erol Taşdelen de KKM’den çıkan paranın nereye gideceği sorgulanırken döviz dışında en büyük alternatifin Gayrimenkul, Altın, Gümüş ve Borsa olması beklentilerini artırdığını ifade etti. Taşdelen, dövizin yukarı yönlü hafif hareketlenmeye başlaması ve olası KKM’den dönen paraların dövize yönelmesinin ekonomi kurmayların hiç istemediği bir durum olduğunu hatırlatarak "Bu nedenle önümüzdeki dönemde Borsanın cazip hale getirilmesi için Emekli ve Varlık Fonları dahil daha aktif kullanılmasının beklenmekte" ifadesini kullandı. Taşdelen döviz mevduattaki azalmaya da dikkat çekerek bu paranın nereye gittiğinin de büyük sorulardan biri olduğunu dile getirdi.

Para yastık altına ve kasalara gitti

Ekonomi Gazetesi Yazarı Alaattin Aktaş ise Döviz Tevdiat Hesaplarında da bir azalma olduğuna dikkat çekti. DTH sekiz haftada 27.7 milyar dolar gerileme olduğunu vurgulayan Aktaş, döviz hesaplarında geçen hafta kaydedilen 3.1 milyar dolarlık gerilemenin 2 milyar 432 milyon dolarının tüzel kişilere, 637 milyon dolarının ise da gerçek kişilere ait olduğuna işaret eden Aktaş, bu dövizin bir kısmının şirketlerin dış borç ödemeleri için yurtdışına gittiğini bazı şirketlerin de yurtdışına bir miktar döviz götürmüş olabileceğini kaydetti.

Banka kasalarına rağbet arttı

DTH hesaplarını bozduran gerçek kişilerin ise borsaya yöneldiğini ve gayrimenkulü seçtiğini kaydeden Aktaş, paranın önemli bir kısmının ise yastık altına ve banka kasalarına gitmiş olabileceğini vurguladı. Banka kasalarına rağbetin arttığını ifade eden Aktaş, "Sahip olduğu dövizi banka hesabında tutmak yerine bankanın kasasında tutmak önemli bir tercih değişikliğidir ve vatandaşın güvensizliğini ortaya koyar" ifadesini kullandı.

 

 

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön