12 / 08 / 2024

Parası olmayan konuttan uzak duruyor!

Parası olmayan konuttan uzak duruyor!

İstanbul özelinde yapılan bir araştırma Türkiye’de vatandaşın konut alımında yüksek borç altına girmek istemediğini ortaya çıkardı.




Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ile Akademetre iş birliğiyle hazırlanan “Potansiyel Konut Alıcısı Büyüteç Altında-İstanbul Raporu”nun sonuçlarına göre oturmak için konut satın almak isteyenlerin yüzde 56,2’si, yatırım için konut satın almak isteyenlerin yüzde 85,5’i ise konut sahibi. 5 bin kişiyle gerçekleştirilen bu araştırma vatandaş konut alımında yüksek borç altına girmek istemediğini gözler önüne seriyor. Raporun bu sonucu, inşaat firmalarının uzun vade ve düşük peşinat kampanyalarının da hiç evi olmayanlardan daha çok evi olanlara yaradığını ortaya çıkarıyor.

SİTE TERCİHİ YÜKSEK


Mevcut durumda yüzde 35’i site içerisinde oturan potansiyel müşterilerin yüzde 70’e yakını site tarzı yaşam alanlarında konut satın almayı hedefliyor. Satın alınması planlanan konut türüne bakıldığında, tüketicilerin yüzde 83,6’sı site içinde apartman dairesi, yüzde 8,6’sı rezidans, yüzde 7,8’i villa/müstakil ev satın almayı istiyor. Tüketiciler için projeden konut almak da ilk tercih değil de artık. Satın alınan konutun bitmiş veya bir yıl içinde teslim edilmesi bekleniyor.

EVİ AİDAT SATTIRIYOR


Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, araştırmaya katılanların üzerinde durduğu bir diğer dikkat çeken konu ise aidatlar. Konut alımında aidatların artık ev fiyatının önüne geçtiği ortaya çıkıyor. Yüksek yönetim giderleri konut satın alma isteğini de doğrudan etkiliyor. Akademetre Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Zeytin ısı ve ses yalıtımının da dikkat edilen konular arasında yer aldığını belirtti. Depremin, önceki yıllara göre alıcının ‘ilk aklına gelen’ unsur olmadığının da ortaya çıktığı raporda, yaşam alanlarında en çok özlenen duygu güvende olma, rahatlık, özgürlük, komşuluk ilişkileri, samimiyet, yeşil alanlarda rahatlama ve huzur olarak adlandırılıyor.


Geri Dön