Parsel tevhidi nedir?
Parsel tevhidi nedir?: Parsel tevhidii 2010/4 sayılı genelgede "Birbirine bitişik birden çok parselin bir parsel haline dönüştürülmesi" olarak tanımlanıyor. Peki parsel tevhidi işlem masrafı ne kadar?
Parsel tevhidi nedir?
Parsel tevhidi, 2010/4 sayılı genelgede "Birbirine bitişik birden çok parselin bir parsel haline dönüştürülmesi" olarak tanımlanıyor.
Bir diğer ifade ile tevhid işlemi, tapu kütüğünün ayrı, ayrı sayfalarında kayıtlı, birbirine bitişik, iki ya da daha fazla parselin, ilgilisinin talebi üzerine İmar Yasasının 15 ve 16’ncı maddeleri gereğince tek bir parsel numarası altında birleştirilerek, kütüğün ayrı bir sayfasına tescili ile tek bir tapuya bağlanması işlemi olarak ifade ediliyor.
Söz konusu birleştirme işleminin imar mevzuatına uygunluğu onaylattırılır. Bu hususta onay mercii; işleme konu parseller belediye ve mücavir alan sınırları içinde ise belediye encümeni; mücavir alan dışında ise il özel idaresi oluyor.
Talebe bağlı işlemlerle ilgili en son düzenlemeyi içeren 2010/4 sayılı genelgenin 7’nci maddesi şu şekildedir;
Yapılacak işlemin türüne bakılmaksızın aşağıda belirtilen bilgi ve belgelerin istenilmesi zorunludur. Kimlik belgelerinde T.C. kimlik numarasının bulunması zorunludur.
Talebin gerçek veya tüzel kişilerce yapılması halinde;
1.1. Taşınmaz malın güncel tapu senedi veya tapu kayıt örneği.
1.2. Taşınmaz mal malikinin kimliği ya da vekilinin vekâletname örneği ve kimliği.
1.2.1 – Taşınmaz mal malikinin temsilcisi vasi veya kayyım ise mahkeme kararı ve kimliği, veli ise aile nüfus kayıt örneği ve kimliği.
1.2.2 – Talep sahibi şirket, vakıf, dernek veya kooperatif temsilcisi ise, işin yapılması için yetki verildiğini açıkça belirten yetki belgesi ve imza sirküleri ile temsilcinin kimliği.
1.2.3 – Taşınmaz malın sahibi ölmüş ise talepte bulunanların mirasçı olduklarını gösterir veraset belgesi veya vukuatlı nüfus kayıt örneği ve kimliği.
Ancak, cins değişikliği, irtifak hakkı ve birleştirme işlemlerinde, mirasçıların ilgili tapu müdürlüğünden kendi adlarına intikal işlemini yaptırmış olmaları gerekir.
(2) TAKBİS’e bağlı olan ve ilgili tapu müdürlüğündeki tapu kayıt bilgilerine ulaşılabilen kadastro müdürlüklerinde tapu senedi veya tapu kaydı istenmez. Tapu senedi veya tapu kayıt örneği kadastro müdürlüğünce TAKBİS’ de sorgulanarak kontrol edilir.
(3) Talebe bağlı işlemlerde, her talebe ait malikin T.C. kimlik numarası ile taşınmazın ili, ilçesi, mahallesi/köyü, ada ve parsel numarasına ait bilgilerinin bulunduğu çizelge doldurularak TAKBİS’e kaydedilmek üzere her ayın sonunda ilgili tapu müdürlüğüne gönderilir.
Parsel tevhidi ne kadar?
Tapu ve kadastro 2014 döner sermaye fiyat listesinde yer alan bilgilere göre parsel tevhidi harcı 112,00 TL olarak tespit edildi.
Söz konusu işlem için taşınmazın yüz ölçümüne ve yöresel katsayıya bakmaksızın (n-1) x 112,00.TL formülü üzerinden hesaplanan döner sermaye ücreti tahsil ediliyor. (n = Birleşen Parsel Sayısı)
Parsel tevhidi hesaplama örneği:
İki parsel birleşecekse bu işlemin masrafı yukarıdaki formül ile hesaplarsa; (2-1)x 112,00 TL= 112,00 TL oluyor.
Üç parsel birleşecek ise hesap şu şekilde yapılıyor:
(3-1)x 112,00 TL
2 x 112,00 TL = 224,00 TL