27 / 04 / 2024

Hisse tevhidi nedir?

Hisse tevhidi nedir?

Hisse tevhidi, tapu tescili sürecinde yer alan ve taşınmaz mülkiyeti ile ilgili gerçekleştirilen önemli bir işlem olarak karşımıza çıkar. Peki hisse tevhidi nedir, nasıl yapılır ve işlem sürecinde neler gerçekleşir? İşte hisse tevhidi işlemi ile ilgili önemli detaylar...



HİSSE TEVHİDİ NE ANLAMA GELİR?

Bir kişinin aynı taşınmaz mal üzerinde sahip olduğu birden fazla hissenin birleştirilmesi işlemine hisseyi birleştirme veya hisse birleştirme denir. Bu işlem, tapu kütüğünde mevcut olan birden fazla hissenin tek bir hisse olarak tescil edilmesini ifade eder.

Ortaklı taşınmaz mülkiyet içeren bir durumda, aynı kişinin mevcut hissesine ek olarak yeni bir hisse sahibi olması durumunda, bu iki hissenin tapuda birleştirilmesi veya kayıt altına alınması işlemi olarak tanımlanabilir.

Mülkiyet hakları tescil işlemleri, ortak mülkiyet sahipleri arasında hisselerin paylaşımının belirlenmesi ve tescil edilmesi sürecini düzenler. Bu süreçte, hisse sahibi olan kişilerin adları, soyadları, baba adları gibi kimlik bilgileri sonrasında hisse miktarları kesirli bir şekilde ifade edilmelidir.

Hisse tevhidi işlemi, bir kişinin taşınmaz mal sayılan bir konutta sahip olduğu hisseyi değiştirmek veya artırmak istediğinde uygulanan bir prosedürdür. Bu işlem, özellikle bir kişi mevcut yüzde 25 hissesini artırarak toplam hisse oranını yüzde 50'ye çıkarmak istediğinde kullanılır.

HİSSE TEVHİDİ NASIL YAPILIR?

Mal sahipliği hissesinin birleştirilmesi işlemi, tapu işlemleri sırasında gerçekleştirilen bir işlemdir. Bu işlem özellikle mülkiyet hisselerinin birleştirilmesi gerektiğinde tapu müdürlüğü tarafından kısa sürede kolay bir şekilde gerçekleştirilir. Bu işlemi yaptırmak için ayrıca bir başvuruya yapmanıza gerek yoktur. Tek yapmanız gereken, gerekli belgelerin eksiksiz bir şekilde sunulması ve satış işleminin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasıdır.

HİSSE TEVHİDİ HARÇ ÜCRETLERİ NE KADAR?

Hisse tevhidi için harç işlemleri, tapu süreci ve hisse tevhidi gibi bazı işlemler, Türk kanunlarına göre belirli bedellerin ödenmesini gerektiren işlemlerdir. Bu işlem sürecinde belirli ücretlerin ödenmesi söz konusudur. Bu işlemde yürürlükte olan yasal düzenlemelere göre belirli miktarlarda ödeme yapılması gerekir. Ancak güncel hesaplamalara göre ödenecek miktarlar zaman içinde değişebilir.

Emlak beyanı nedir?

Akitsiz işlemler ne anlama gelir?

Bağışlamada rücu ne demek?


Geri Dön