02 / 05 / 2024

Paylaşımlı ofislere talep arttı!

Paylaşımlı ofislere talep arttı!

Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Yasemin Şener bugün kaleme aldığı yazısında paylaşımlı ofisleri kaleme aldı.



Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Yasemin Şener bugün kaleme aldığı yazısında paylaşımlı ofislerin yeniden trend olmasını kaleme aldı. Çalışma hayatında ülkemizde son birkaç yılda popüler hale gelen paylaşımlı ofis kavramının geçmişi aslında dünyada da çok eski değil." diyerek yazısına başlayan Şener devamında şunları kaleme aldı...

Ülkemizde de genç girişimcilerin öncelikle tercih ettiği paylaşımlı ofisler kısa zaman içinde sundukları sosyallik, iletişim ve iş geliştirme potansiyelleri nedeniyle özellikle yaratıcı sektörlerde iş yapan daha olgun firmalar tarafından da kullanılır hale geldi. 

Paylaşımlı ofislere talep arttı!

Ancak bir süredir paylaşımlı mekan kavramı dünyada çalışma ortamlarını da aşarak yaşam alanlarına da sıçramış durumda. Özellikle Londra gibi büyük metropollerde başlayan ve "co-living" adı verilen yeni yaşam trendi, ev kültürünü kişiye özel olmaktan çıkarıp müşterek bir yaşam alanına dönüştürüyor. "Co-living", ilk anda sanıldığının aksine birkaç ev arkadaşı ile birlikte şehrin lüks semtlerinden birinde ortak ev kiralayarak birlikte yaşamak anlamına gelmiyor. 

Herhangi bir geliştirici ya da girişimci tarafından oluşturulmuş, paylaşımlı kullanıma uygun konaklama alanlarında birbirlerini önceden tanımayan kişilerin ortak alanları paylaşarak, kentin profesyonel ve ekonomik koşullarında iş birliği içinde yaşaması hedefleniyor.

"Co-living" mekanları standart konut ve yaşam alışkanlıklarından farklı olarak özellikle genç nüfusun ihtiyacı olan uygun bütçeli ev ve “topluluk hissi" ile yaşam arayışlarına çözüm getiriyor.

Dengeleri dönüştürüyor

Kullanıcılar kolektim evlerde kellulele sunulan yoga sınıfları, yemek dersleri, kahve barları gibi ortak ilgi ve etkinlik alanlarında sosyalleşirken internet, elektrik, doğalgaz gibi giderlerle ayrı ayrı ilgilenmek yerine tek bir kira ödemesi içinde sunulan tüm olanaklardan yararlanma imkanı bulabiliyor.

Öncelikle öğrenci kullanımıyla yaygınlaşan, daha sonra büyük kentlerde hızlı çalışma temposu içinde yalnız yaşayan bireylerin de tercih etmeye başladığı co-living konsepti yeni bir yapı tipolojisi olarak mimarideki evrimine devam ederken bir yandan da konut piyasasını etkileyerek ekonomik dengeleri dönüştürüyor. Bu yeni yaklaşımın belki de en önemli kısmı daha az tüketime olanak sağlayan çözümler sunması. Evlerdeki onlarca gereksiz eşya yerine bina yönetiminden kiralayarak ortak kullanım opsiyonu kolektif yaşam alanlarının tüketim kültürüne karşı temel prensibini oluşturuyor. Böylece satın almak yerine kiralamak teşvik edilerek tüketim ekonomisi yerine paylaşım ekonomisi yaygınlaştırılmış oluyor.

2018 yılında IKEA'nın inovasyon laboratuvarı olan Space 10 tarafından yürütülen bir araştırma, insanların co-living mekanlarında birlikte yaşarken aslında neler deneyimlemek istediklerini ve neyi paylaşmak isteyip istemediklerini anlamaya odaklanıyordu. 147 farklı ülkeden 14 bin kişi tarafından yanıtlanan araştırmanın sonucunda coliving mekanlarında yaşayan insanların çoğunun amacının para biriktirmek değil, başkalarıyla sosyalleşmek olduğunu gösteriyordu. Aynı zamanda katılımcıların çoğu co-living firmalarının planladığının aksine dört ila on kişilik küçük topluluklarda yaşamayı tercih ettiğini ortaya koydu. Batı Londra'daki Old Oak gibi 550 yataklı co-living alanı bunun örneklerinden biri. Araştırma sırasında yapılan bir diğer ilginç gözlem, katılımcıların çoğunun farklı etnik kökenlerden ve yaşlardan insanlarla yaşamayı tercih ettiğini belirtmesiydi. Buna ek olarak, neredeyse tüm katılımcılar çocuksuz çiftlerle ve bekar kadınlarla yaşamayı tercih ettiklerini söylerken, en az popüler olan ev arkadaşlarının küçük çocuklar ve gençler olduğu ortaya çıktı.

Paylaşımlı ofislere talep arttı!

Dünyanın birçok yerinde konut fiyatları ve kira bedelleri ile bireylerin kazançları aynı oranda artmıyor; bu da öğrencilerin, yeni mezun ve genç profesyonellerin merkezi konumlarda tek başlarına yaşamalarını zorlaştırıyor. İstatistiki verilere göre sadece New York'ta evini paylaşarak yaşayanların oranı 2005 ve 2015 arasında yüzde 20 oranda artmış durumda. Dolayısıyla konut stokunun sınırlı ve pahalı olduğu metropollerde gelecekte co-living alanlarının daha da yaygınlaşması ve çok önemli bir boşluğu doldurması bekleniyor.

Kovid-19'la ofisten beklentiler değişti!


Geri Dön