Paylı mülkiyetin devamı sözleşmesi nasıl yapılır?
Paylı mülkiyette birden çok kimse, maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik oluyor. Paylı mülkiyetin devamı için sözleşme yapılması gerekiyor. Peki, paylı mülkiyetin devamı sözleşmesi nasıl yapılır?
Paylı mülkiyetin devamı sözleşmesi nasıl yapılır?
Paylı mülkiyette birden çok kimse, maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik oluyor. Paylı mülkiyet ilişkisi ya bir hukuki işlemle ya da bir idari işlemle veyahut kanundan kaynaklanan nedenle tesis edilmiş olabiliyor.
Paylı mülkiyet ile ilgili esaslara Türk Medeni Kanunu'nda yer veriliyor. Paylı mülkiyet konusu eşyanın kullanılabilirliğinin ve değerinin korunması için zorunlu olan yönetim işlerini yapmak ve gerektiğinde mahkemeden buna ilişkin önlemlerin alınmasını istemek olarak karşımıza çıkıyor.
Paylı mülkiyetten doğan veya paylı malı ilgilendiren yönetim giderleri, vergiler ve diğer yükümlülükler, aksine bir hüküm bulunmadıkça, paydaşlar tarafından payları oranında karşılanıyor.
Taşınmazlarda paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmelerin resmi şekilde yapılmaları gerekiyor. Ayrıca tapuya şerh konulabileceği de sözleşme ile kabul edilmeli.
Kanunda yapılan bu anlaşma ile sürenin 10 yıldan fazla olamayacağını belirtiliyor. Sözleşme 10 yıldan uzun bir süre için usulüne uygun olarak yapılmış ise, 10 yıldan sonrası için kararlaştırılan süre paydaşları bağlamıyor.
Taşınmazlarla ilgili anlaşmalar imzalarının noterlikçe onaylanması koşuluyla paydaşlardan birinin başvurusu üzerine tapu kütüğüne şerh verilebiliyor.
Paylı mülkiyet hisse satışı!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com