04 / 05 / 2024

Pazar yerlerinde belediyelerin görev ve yetkileri!

Pazar yerlerinde belediyelerin görev ve yetkileri!

Pazar yerleri yönetmeliğine göre, belediyelerin pazar yerlerini işletmek, malların hijyenik şartlarda satışa sunulmasını sağlayıcı uygun çalışma ortamını oluşturmak ile görevli oluyor. İşte pazar yerlerinde belediyelerin görev ve yetkileri..



Pazar yerlerinde belediyelerin görev ve yetkileri!

Pazar yerlerinde belediyenin bazı görev ve yetkileri bulunuyor. Pazar yerleri yönetmeliğine göre, belediyelerin pazar yerlerini işletmek, malların hijyenik şartlarda satışa sunulmasını sağlayıcı uygun çalışma ortamını oluşturmak, alt yapı ile çevre düzenlemelerini yapmak, pazar yerlerinde faaliyet gösterenler ile tüketicilerin can ve mal güvenliğini koruyucu tedbirleri almak ile görevli oluyor.


Ayrıca belediyeler;

b) Tahsis işlemlerini yürütmek,


c) Pazar yerleri ile tahsis sahiplerine ilişkin bilgileri sisteme kaydetmek, kayıtlı bilgileri güncellemek, sisteme kaydedilenlerin her biri için dosya açmak ve ilgili evrakı bu dosyada muhafaza etmek,


ç) Tahsis sahipleri ile bunların çalıştırdıkları kişilerle ilgili, 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu çerçevesinde gerekli işlemleri yapmak,


d) Bu Yönetmelik çerçevesinde gerekli denetimleri yapmak, mevzuata aykırı eylemleri tespit edilenler hakkında cezai işlem uygulamak,


e) Tüketicilerin bilinçlendirilmesine ve korunmasına yönelik tedbirleri almak,


f) Bu Yönetmeliğin uygulanması ile ilgili olarak idari düzenleme yapmak,


g) Bu Yönetmelikte öngörülen diğer iş ve işlemleri yerine getirmekle,

görevli ve yetkilidir.


Pazar yerlerinin, burada faaliyet gösterenlerin ve tüketicilerin güvenliğini sağlamak ve belediye zabıtasına yardımcı olmak üzere 10/6/2004 tarihli ve 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun hükümlerine göre özel güvenlik hizmeti sağlanabilir.


Belediyeler tarafından yürürlüğe konulacak idari düzenlemeler, Kanun, bu Yönetmelik ve Bakanlık düzenlemelerine aykırı hükümler ihtiva edemez.


Belediyeler, üreticilerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde tutulan ilgili sistemlere kaydının, pazarcıların ise vergi mükellefiyetinin ve ilgili meslek kuruluşuna kaydının güncelliğini her yılın Nisan ayında kontrol eder. Bu kontrol işlemi, ilgili kurum veya kuruluşlarla yazışmak suretiyle yapılır.



Pazar yerleri hakkında yönetmelik!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön